Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hihetetlen dolgot fedeztek fel Michelangelo Pietáján

Hihetetlen dolgot fedeztek fel Michelangelo Pietáján

Tech & Tudomány

Hihetetlen dolgot fedeztek fel Michelangelo Pietáján

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 07:37

Korábban ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok, miközben a Pietát tisztították a firenzei Museo dell’Opera del Duomóban.

Michelangelo csaknem 80 éves korában, 1547 és 1555 között készítette a Bandini Pietát, aminek karbantartási munkálatai még tavaly kezdődtek meg, de a koronavírus-járvány miatt egy időre felfüggesztettek. A firenzei Museo dell’Opera del Duomo nemrég bejelentette, hogy a munkálatok tovább folytatódnak, és a nagyközönségnek ezúttal lehetősége lesz megnézni a restaurátorokat munka közben.

A szobor tisztítása, amely az alkotás első ismert restaurálása, rendkívül precíz munka: a szakemberek tisztított forró vízbe mártott vattapálcikákat használva távolítják el a méretes carrarai márványból faragott szobor réseiben felgyülemlett port és viaszt. A munkálatok közben eddig ismeretlen részleteket, köztük a mester eszközeinek nyomait azonosították a szakemberek.

Michelangelo-nak három ismert Pietája van. Egy korábbi változat a Vatikánban látható, a Szent Péter-bazilika bejárata mellett, egy későbbi verziót, a Rondanini Pietát egy milánói múzeum őrzi. A firenzei múzeum szerint a másik két Pietával ellentétben, ahol Krisztus testét csak az anyja tartja, a Bandini Pietán Mária Magdolna és a bibliai alak, Nikodémusz is megjelenik, utóbbinak Michelangelo a saját arcát kölcsönözte.

A reneszánsz mester eredetileg egy római kápolnába szánta a szobrot, nem messze attól a helytől, ahová saját sírját képzelte. A múzeum szerint azonban Michelangelo meggondolta magát, sőt megpróbálta elpusztítani az alkotást, ám végül egy szolgálónak adta, aki helyreállíttatta a művet.

Borítókép: HANDOUT / OPERA DEL DUOMO FIRENZE / AFP