promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azt hitték, hogy koszos a polip akváriuma, pedig abban tízezer kispolip úszkált – videó
Borítókép:  Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az állatvilág különlegessége a polipok önfeláldozása.

A Georgia-i Tengerészeti Egyetem nemrégiben kapott egy polipot, akit Octavius-nak neveztek el, merthogy azt hitték, hogy hím – írja a Popular Science.

Octavius az érkezése után visszavonult, és napokig ki sem jött az akváriumban lévő barlangból. Majd miután Devon Dumont, az akvárium rendbentartója ki akarta tisztítani a vizet, hirtelen több ezer mikroszkópikus élőlénnyel találta szemben magát.

Olyan volt, mint egy hatalmas koszfelhő.

Dumont azonban hamar rájött, hogy ezek a kis szmötyik kis polipok, méghozzá több ezer. A munkatársaival gondosan kiszedték őket, mivel tudták, hogy az új életek születése az anyapolip végét jelentik.

Nyilvánvalóan tévedtek, mikor azt hitték, hogy hímet hoztak az egyetemre. Azonban gyakran megesik az ilyen, mivel a polipoknál nagyon nehéz megkülönböztetni a hímeket a nőstényektől, csupán a harmadik karjukon van némi különbség.

Octavius eleinte kivárt, amíg megszokta az új környezetet, majd amikor már biztonságban tudta magát, letette a tojásokat.

A polipoknál a terhesség alatt elkezdődik a vég, az anyapolip mindent a kicsinyeknek szentel, magával cseppet sem törődik. A kutatók korábban négy és fél évig vizsgálták eme különleges önfeláldozásukat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás