promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lehet-e lelki társunk egy állat?
Borítókép:  Tempabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A többség szerint az állatvilág antipatikus muksója az oposszum. Pedig a torzonborz jószág valójában egy tüneményes négylábú, aki megérdemelné a tiszteletet.

Na, de miért áll a népszerűségi listán ennyire rosszul az oposszum?

Biztos, hogy mindenki ismeri a mondást, miszerint 

ne a borítójáról ítéljük meg a könyveket.

Sajnos ez az oposszum esetében nem így történt. Gyakran egy hatalmas, piszkos és igénytelen patkányként tekintenek rá, nem pedig egy vadon élő cukiságbombaként. A szőrtelen, hosszú farok sokak számára visszataszító látvány. Egy dolog azonban elvitathatatlan a népszerűtlen jószágtól: ő képviseli egyszemélyben az erszényeseket Észak-Amerikában.

Íme pár érdekesség, ami a negatív imidzskép lerombolása mellett szól:

1. Az oposszumok általában a veszettséggel szemben immunisak. Valójában nyolcszor kevésbé valószínű, például a vadkutyákhoz képest, hogy veszettséget hordoznak, illetve terjesztenek.

2. Továbbá van egy titkos képességük, helyesebben mondva adottságuk. Részleges vagy teljes védettséggel rendelkeznek a csörgőkígyók, a vízi mokaszinkígyók és a gödörkésarcú viperák által termelt mérgek ellen.

3. Bár sokan buta állatként tekintenek rájuk, a valóságban igenis intelligensek. Az élelem felkutatásában például vérbeli profik. Az általuk eldugott elemózsia pontos helyének felidézési képességét vizsgálva az oposszumok jobb pontszámot kaptak, mint a patkányok, a nyulak, a macskák, de még a kutyákra is rávertek egy kört.

4. Farkuk sokak számára ijesztő látvány, pedig egy igazán hasznos testrészként funkcionál az oposszumok mindennapjaiban. Képesek vele körbeölelni tárgyakat, és tovaszállítani.

Gyakorlatilag olyan mint egy plusz kéz.

5. Furcsamód szervezetüknek irracionálisan magas kálcium bevitelre van szükségük. Ez arra készteti őket, hogy megegyék a kisebb rágcsálók csontvázait is. Egyébként nem túl válogatósak, elcsámcsognak a finomabbnál finomabb gyümölcsökön, magvakon, bizonyos zöldségeken, de összegyűjtik a tojásokat, megeszik a rovarokat és a csigákat is.

Ha lehetőségük adódik rá a kutya és a macskaeledelt is szívesen megdézsmálják. Látogatásának örülni kéne, mivel elfogyasztja az egereket és a csótányokat is, így rendet tart a portánkon.

6. Az oposszumok igazi kis úszóbajnokok. Otthonukat is szeretik vízközelben tudni.

7. Fenyegetés esetén az oposszumok nem támadnak. Inkább megpróbálnak elfutni, esetleg morgolódnak, de ha minden kötél szakad, egyszerűen csak halottnak tettetik magukat. Ez önkéntelen válaszreakció, nem pedig tudatos cselekvés. Lemerevednek, becsukják a szemüket és fogaikat pórén hagyják, mivel a száj körüli nyál habzik, és a mirigyekből kellemetlen illatú folyadékok távoznak.

A katatonikus állapot akár négy órán keresztül is fennállhat, és igazán hatékonyan működik, a ragadozók inkább tovaállnak a nem éppen szívmelengető látvány miatt.

8. Egy nőnek a lelki társa pedig egyenesen egy zabálnivaló oposszum, merthogy ennyire bensőséges érzelmekre is képesek.

Egy nemrégiben publikált tanulmány – amely azt vizsgálta, hogy mennyit költünk háziállatainkra, és ezért mit kapunk cserébe – bebizonyította, hogy igenis minden ráfordított pénz megtérül, még akkor is, ha ezt forintokban nem lehet egzakt módon mérni. Az állattartók ellenállóbbak a nehézségekkel szemben, az önbecsülésük is jobb, illetve a lelki egyensúlyuk is frankón rendben van.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás