Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Először találtak műanyagszemcséket a Déli-sarkvidék szárazföldjén

Először találtak műanyagszemcséket a Déli-sarkvidék szárazföldjén

Tech & Tudomány

Először találtak műanyagszemcséket a Déli-sarkvidék szárazföldjén

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 22:22

Egy frissen publikált tanulmány szerint most először találtak mikroműanyag-szemcséket a Déli-sarkvidék szárazföldjén élő mikroorganizmusokban.

Az olaszországi Sienai Egyetem tudósai vezette kutatócsoport a déli-óceáni György király-szigeten gyűjtött apró élőlényeket egy mohával és zuzmóval borított szigetelőanyag-darabról.

Infravörös képalkotó technológiával polisztirolszemcséket (a szigetelő alapanyaga) találtak kicsiny ugróvillások (Cryptopygus antarcticus) tápcsatornájában. Ezeket az apró ízeltlábúakat az Antarktisz jéggel nem borított területein a domináns fajok közé sorolják, táplálékuk általában zuzmó és mikroalgák.

A Biology Letters tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői szerint az ugróvillások szokásos táplálékuk fogyasztása közben eszik meg a műanyagszemcséket. Úgy vélik, a bélrendszerükben talált szemcsék arra utalnak, hogy a mikroműanyag-szennyezés már „mélyen” beszűrődött az emberi világtól távol eső antarktiszi szárazföldi táplálékláncba.

„Ha ezekbe a fajokba már bekerült a mikroműanyag, akkor ott lehet a talajban és bejuthatott az ugróvillásokat fogyasztó ragadozók, az atkák szervezetébe is”

mondta Elisa Bergami, a Sienai Egyetem kutatója.

Noha az óceánok műanyagszennyezését régóta vizsgálják, keveset tudni arról, hogy mennyi mikroműanyag található a déli-sarkvidéki szárazföldön. A kutatóbázisok, a katonai létesítmények és a turisták

a Déli-Shetland-szigetek részét képező György király-szigetet „az Antarktisz egyik legszennyezettebb régiójává tették” a tudósok szerint.

A Tasmaniai Egyetem kutatói áprilisban megjelent tanulmányukban arról írtak, hogy először találtak mikroműanyag-szennyezést antarktiszi jégmintákban.

Borítókép: Flickr