promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kihalás szélére sodortuk a teknősfajták felét
Borítókép:  Flickr
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évente világszerte több százezer teknőst gyűjtenek össze illegális kereskedelem céljából elsősorban azért, hogy háziállattá tegyék, vagy megegyék őket.

A vadon élő, kifogott állatokkal való kereskedelem betiltása jelentősen hozzájárulna ezeknek a fajoknak a védelméhez – állapította meg a világ 51 szakértője egy, a Current Biology című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

„Évente világszerte több százezer teknőst gyűjtenek össze illegális kereskedelem céljából elsősorban azért, hogy háziállattá tegyék, vagy – különösen Kelet-Ázsiában – megegyék őket”

– közölte a drezdai Senckenberg Természettudományos Kutatótársaság.

Májusban például a mexikói hatóságok 15 ezer példányt foglaltak le, melyeket Kínába akartak csempészni. Madagaszkáron 2018-ban néhány hónap alatt mintegy 18 ezer állatot koboztak el.

„Sok teknős nagyon sokáig él, de csak kevés tojást rak. Ez azt jelenti, hogy éppen ezek a fajok az ivarérett nőstények elfogása miatt a legrövidebb idő alatt kipusztulhatnak”

– mondta el Uwe Fritz, a tudományos társaság kutatója, aki hozzátette, hogy ha nem szüntetik be vagy nem korlátozzák a kereskedelmüket, a következő években számos teknősfaj végérvényesen eltűnik. Fritz és 50 nemzetközi teknősszakértő elkészítette az összes teknősfaj veszélyeztetettségi státuszát összegző globális tanulmányt. Eszerint ez a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatcsoportja.

Fritz hangsúlyozta, hogy egyes fajok esetében segíthetnek a vadonba szoktatással záruló tenyésztési programok. Mindenesetre gyorsan kell cselekedni, mielőtt túl késő lesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás