Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A NASA csapatát verve nyertek milliókat a BME tudósai

A NASA csapatát verve nyertek milliókat a BME tudósai

Tech & Tudomány

A NASA csapatát verve nyertek milliókat a BME tudósai

Tech & Tudomány

Promotions 06:36

Három éve rendezik meg az „Agilis robotika ipari alkalmazásokhoz” című versenyt az Egyesült Államokban, amelynek lényege, hogy olyan ipari robotot kell programozni, amely akár váratlan feladatokra is használható. Ezt a versenyt nyerte most meg a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) csapata.

Harmadik alkalommal rendezték meg az Amerikiai Egyesült Államokban az „Agilis robotika ipari alkalmazásokhoz” (ARIAC) nevű versenyt. S, ahogy az elmúlt években, úgy ezúttal is volt magyar csapat, méghozzá a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának Felhő robotika csoportja képviselte hazánkat. A csapatoknak az volt a feladatuk, hogy olyan ipari robotot programozzanak, amely akár váratlan feladatot is végre tud hajtani.

Mint az Index írja,

az Egyesül Államok Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézete álat szervezett versenysorozat célja, hogy az automatizált üzemek hatékonyabban és nagyobb termelékenységgel működjenek. Fontos kritérium, hogy a készülő gépek autonóm módon észleljék a gyártási folyamat hibáit, automatikusan helyreálljanak ezekből a hibákból, és mindemellett érzékeljék a környezetüket.

A tízezer dolláros, tehát a több mint 3 millió forintos fődíjat végül a BME csapata nyerte, megelőzve a volt NASA űrhajós, Dan Barry Denbar Robotics és a Rutgers University RuBot nevű csapatát.

Borítókép: RONNY HARTMANN / AFP /A kép illusztráció/