promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ötmillió forintot ér ma egy liter rákvér a piacon, ráadásul életet is menthet
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Azonnal megdermed, amint baktériumot érzékel. Hívhatjuk ezt szuperképességnek is.

Az atlanti tőrfarkú rák egy élő kövület. A dinoszauruszokat is beelőzte, páncélját már 445 millió éve szinte változatlanul cipeli a hátán. A sokat látott lényre a tudósok is felfigyeltek.

A tőrfarkú rák amúgy leginkább csak elnevezésében rák. A valóságban rokonságilag jóval közelebb áll a ma élő pókfajokhoz. 

Tartályszerű testüket egy elülső és egy hátulsó héj védelmezi. Tüskésszerű farkuk a mozgáskoordinációban hivatott segíteni őket, hiszen a gond nélküli megfordulás lehetőségére szolgál. 

Szinte semmit nem változtak az elmúlt jó pár évmillióban. Ez annak köszönhető, hogy profi túlélő, szuperképességét pedig a vérében hordozza. És pont ezért érdeklődik irántuk a tudomány is.

Vérük oxigénnel érintkezve egy csapásra kékké varázsolódik. Ez a különleges vér a benne található speciális fehérje miatt képes a baktériumok felismerésére és megdermesztésére. A mikroszkopikus háború során a baktériumok endotoxinjait a rák vére gélszerű anyagként megköti és gátat szab a térhódításuknak.

Vérük ezen képességét az orvosi műszerek fertőzéstesztjeinél hasznosítják, illetve japán tudósok olyan vírus- és rákellenes kezeléseken dolgoznak, amelyek a rák vérében található sejtekhez hasonlóan azonosítják és izolálják a fertőző részecskéket. 

Ez a különleges vérszerkezet azonban nem rekonstruálható, laboratóriumi körülmények között. Az orvostudomány ezt a hiányosságát úgy korrigálja, hogy begyűjtik a rákokat, mint egy kosár almát, majd nemes egyszerűséggel megcsapolják őket. A rákok a vérük 30 százalékától mondanak búcsút. Sajnos a befogott egyedek igen nagy része a csapolás során az életétől is elbúcsúzik, hiszen a folyamat megterhelő a szervezetük számára.

A rák vére természetesen rendkívül értékes. Egy liternyi megtisztított mennyiség körülbelül tizenötezer dollárért talál gazdára a piacon. Ami körülbelül 5 millió forint, mostani árfolyamon számolva.

És hogy zajlik mindez a valóságban?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás