promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bemutatjuk a Frankfurti Autószalon újdonságait – galéria
Borítókép:  a Frankfurti Autószalon. Forrás: AFP/Daniel Roland
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gyönyörű formák és elektromos hajtás uralja a 2019-es Frankfurti Autószalont.

Szeptember 12-én rajtolt a németek legnagyobb autószalonja, amin idén a legtöbb francia és japán autógyártó nem vesz részt. Ennek ellenére rengeteg újdonságot láthat, aki ellátogat a rendezvényre. Szeptember 22-ig tart nyitva a kiállítás, de már minden gyártó nagy dobra verte, min dolgozott idén, ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.

Az egyik legnagyobb figyelmet kapó autó mindenképp a Porsche Taycan, ez az első teljesen elektromos Porsche, ami az első 800 voltos technológiával szerelt szériaautó. És persze bitang gyors is. Ezen kívül elég jól hangzik a 400 kilométer feletti hatótáv, ha lemerülne, akkor pedig nagyon gyorsan képes feltöltődni is. Az ínyencségek kedvelői kérhetik karbon-kerámia fékrendszerrel. Érdekes lesz látni hogyan fog fogyni, és mikor jelenik meg hasonló modell házon belül Volkswagen, Audi vagy esetleg Lamborghini emblémával.

Itt debütál a Volkswagen új korszakának első tagja – bármennyire unalmas is – a teljesen elektromos ID.3. Ez az a népautóként definiált kocsi, ami a gyáriak szerint olyan nyomot hagy majd, mint a Bogár vagy a Golf. Ez a VW első olyan autója, amit nem egy létező benzines átfaragásával hoztak létre, hanem kezdetektől elektromosnak tervezték. Annyira komolyan gondolják a dízelbotrány utáni megtérést, hogy az ID.3-mal bemutatták új logójukat is, egyszerű vonalrajz-szerű VW embléma lesz ezentúl minden modellen. Az új villanyautó 300 kilométer körüli hatótávot igér, hangulatos beltere és a gyártó szervizháttere mellett valószínűleg a 10 millió forint körüli ára fogja majd eladni. Ebben a mezőnyben kemény a verseny, hiszen a Nissan Leaf már régóta kapható és most könnyen lehet, hogy megszorongatják. 2020 elejétől kaphatják meg az első tulajdonosok a saját példányaikat.

A Porschéhoz és az ID.3-hoz szorosan kapcsolódik az Ionity cég bejelentése is, ők már rendelkeznek 140 elektromos autó töltőállomással Európa 14 különböző országában, illetve 50 továbbit épp építenek. Az autószalonon jelentették be, hogy az eddigi öt autógyártó mellett már a Hyundai/Kia is beszáll a töltőhálózat fejlesztésébe. Így a BMW Group, Ford, Daimler (Mercedes, Smart) és a Volkswagen csoport beleértve a Porschét által támogatott CCS szabványú töltőket telepítő cég újabb hatalmas lépést tett afelé, hogy lefedje a kontinenst.

Egy új töltőoszlopot is bemutattak, ami a csatlakozón keresztül képes akár az autó alvázszám alapú azonosítására a töltés megkezdéséhez, de persze okostelefonnal vagy érintős kártyával is bekapcsolható. Továbbá ezek a töltők már támogatják az új Taycan gyorstöltését is. Magyarországon kettő ilyen töltő van, az M7-esen a Balaton felé Kajászónál, és az M1-esen Budapest felé Bábolnánál – a koreai gyártó csatlakozásával ez tovább bővülhet.

Az új szigorú európai emissziós szabályozás hamarosan életbe lép, és senki sem akar gigantikus büntetéseket fizetni autói után, ezért sorra jelennek meg a flottaátlagot javító elektromos autók olyan cégeknél is, akiknek eddig nem volt tapasztaltuk ebben a műfajban. A Honda ugyan már megmutatta korábban tanulmányként az E-t, azonban a technikai részletei eddig nem voltak ismertek – ezeket ide kattintva ismerheted meg. Az autó nagyon aranyos kinézetet kapott, és emellett senki sem hitte, hogy a korábban mutatott óriási kijelzőkkel bélelt műszerfal és a kamerákkal helyettesített visszapillantó tükör szériagyártásba kerül, a japánok meghagyták ezeket, és a besüllyedő különleges kilincseket is. További képekért kattints a galériát tartalmazó bemutatónkra.

Szerencsére azért nincs autószalon erős sportautók nélkül, így a Lamborghini sem volt rest elhozni legújabb autóját, a Siánt. Már az összes példány elfogyott a több mint 1 milliárd forintos autóból, V12-es motor, 2,8 másodperces 0-100-as gyorsulás és autós játékokba illő kinézet jár ennyiért.

A Nissan bemutatta a teljesen új Juke-ot, ami itthon is nagyon népszerű – a fényszórók elrendezése megmaradt, de a tekintete a szűkebb fényszórók miatt már nem az a békapofa. Ahogy ez szokás, minden irányba nőtt egy kicsit és a beltere is megújult.

Érdekes ötletekből sincs hiány, a már veteránkorú Volkswagen Bogárból immáron szintén lehet teljesen elektromosat kapni – igaz a technika nagy részét az e-UP-ból emelik át. Az ötlet gazdája az eClassics két kabriót mutatott, de tervben van a T1-es Transporter és a 356-os Porsche villanyosítása is.

Szerencsére a német gyártók mellett azért pár angol is megjelent – a Land Rover bemutatta az új Defendert. Ez az az autó, aminek elődjeit 67 évig folyamatosan gyártották, 2016-ban azonban muszáj volt leállítani a korszerűtlen felépítés és az elavult motorok miatt. Ezeket kidobták és egy teljesen új alumínium vázra építették az utódot, ami kétliteres dízelmotort kapott, kétféle teljesítménnyel és egy duplakuplungos váltóval. Nevéhez hűen, állandó négykerékhajtással rendelkezik és a beltérben is visszaköszön pár korábban már látott stílusjegy. Jövőre már kapható, és a képek alapján kívánatos lesz azoknak, akik szeretnek igazi terepre is menni az autójukkal.

A dobozoforma maszkulin domborításokkal és könnyen felismerhető LED lámpákkal érkezik és pár különleges opcionális kiegészítőt is kap. Az egyik ilyen az eltolható szövet tetőablak, a másik pedig az első ülések közé tett kényszerülés, ami lehajtva pohártartó, azonban szükség esetén plusz egy főt is szállíthatunk itt. Kétféle tengelytávval és jól személyre szabható felszereltséggel találhatja majd meg mindenki a neki tetsző Defendert. Kérhetünk a gyárban felhelyezett matt fóliát a karcolások és apróbb felverődések kivédésére, de akár szintszabályozós légrugózás is elérhető lesz. Az autó terepjáró képessége még mindig brutális marad, nem hoz szégyent a már erre épített hírnevére.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás