promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új terápia javít drámaian Parkinson-kóros betegek életminőségén
Borítókép:  Complete Physical Rehabilitation
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Van olyan parkinson-kóros beteg, akinek a kerekesszéket sem kell már használnia, amióta új terápiával javítottak az életminőségén.  

A séta során egészséges embernél az agyból küldött utasítások hatására mozog a láb, majd az agy visszajelzéseket kap a következő lépés előtt.  A Parkinson-kór viszont ezeket a visszajelzéseket redukálja, a beteg mozgását alapvetően bénítva. 

Egy kanadai tudóscsoport viszont kifejlesztett egy implantátumot,

amely a gerincvelőt ingerli elektromos stimulusokkal, felerősíti a jelet, és a páciens így képes normálisan sétálni az eddigi tapasztalatok szerint. Az elektromos stimulálás felébresztette a visszacsatolási mechanizmust a lábaktól az agyba, amelyet a betegség lerombolt.

„A pácienseink többsége 15 éve szenved Parkinson-kórban, és évek óta nem tudnak biztonságosan sétálni. Jelentős változás az életükben, hogy elsétálhatnak egy üzletbe bevásárolni vagy üdülni mehetnek, hiszen

korábban az elesés kockázata miatt nem tudtak otthonról kimozdulni”

– mondta Mandar Jog professzor, az ontariói Nyugati Egyetem tudósa a távirati iroda tolmácsolásában, aki szerint úgy tűnik, az agyba visszatérő jelek romlanak le a Parkinson-kórnál. 

A 66 éves Gail Jardine naponta kétszer-háromszor is elesett, és gyakran képtelen volt mozogni, ám két hónapja megkapta az implantátumot, és azóta már férjével a parkban is tud sétálni. A 70 éves Guy Alden 2012-ben nyugdíjba kényszerült Parkinson-kórja miatt, de a kezelés óta már nyaralni is volt feleségével,

sőt a kerekesszéket is otthonhagyhatja egy ideje.

Ha a további kutatások is hasonlóan ígéretesek lesznek, drámaian javulhat a páciensek életminősége a szakemberek szerint.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás