promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ki igazából az amerikai elnök? Joe Biden helyett valaki más vezette a kabinetülést, hihetetlen jelenetek zajlanak Amerikában

Ki igazából az amerikai elnök? Joe Biden helyett valaki más vezette a kabinetülést, hihetetlen jelenetek zajlanak Amerikában

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A demokrata elnök viselkedésére kezdenek elfogyni a jelzők.

Ki irányítja Amerikát? Jill Biden vezényelte le a kabinet ülést

Furcsa helyzet állt elő az Egyesült Államokban: az első hölgy, Jill Biden vette át a vezetést a férje, Joe Biden elnök kabinetülésén. Ez meglepő, hiszen Jill Biden hivatalosan nem tölt be semmilyen szerepet az amerikai kormányban, így felmerül a kérdés: miért ő vezette a megbeszélést? A pénteki esemény sokakat gondolkodóba ejtett azzal kapcsolatban, hogy valóban ki is irányítja az országot.

Jill Biden vezeti a kabinet ülést

Az amerikai elnöki kabinet utoljára 2023 októberében ülésezett, és a hosszú szünet után Joe Biden elnök hivatalos ügyek helyett meglepő módon feleségére helyezte a fókuszt. Az elnök röviden ismertette a napirendi pontokat, majd átadta a szót Jill Bidennek, aki hosszabb beszédet tartott, mint maga az elnök.

Biden elnök elmondta, hogy mindössze négy hónap van hátra a jelenlegi adminisztrációból, és a kormány „teljes erőbedobással folytatja a munkát”. Majd hozzátette:

„Örülünk, hogy Jill itt van ma velünk, ami megmutatja, mennyire fontos az a téma, amiről beszélni fog.”

Ezután egy viccel próbálta oldani a feszültséget:

„Hallottam a tapsot, az nem nekem szólt.”

Az elnök rövid megnyitója után felesége vette át az irányítást, aki kész jegyzetekből olvasva nők egészségügyi kezdeményezéseiről beszélt. Kiemelte, hogy az ARPA-H, Joe Biden által létrehozott egészségügyi kutatási ügynökség idén februárban elindította első „nők egészségével kapcsolatos sprintjét”, amelynek célja az egészségügyi kutatások felgyorsítása. Jill Biden beszéde több mint kétszer olyan hosszú volt, mint az elnöké, ami sokakban kérdéseket vetett fel.

Ki irányítja az országot?

A Jill Biden vezette kabinet ülés sok kritikát váltott ki, főként konzervatív körökben. Steve Cortes, Donald Trump korábbi tanácsadója, a Twitteren tette fel a kérdést: „Ki irányítja az országot?” Hozzátette, hogy Joe Biden láthatóan kimerült volt, miután 11 hónap után először tartott teljes kabinet ülést, amit szinte azonnal átadott feleségének.

Scott Taylor, egykori virginiai kongresszusi képviselő szintén aggodalmának adott hangot, mondván:

„Az első elnöki kabinet ülés egy év után, és Jill Biden vezeti. Mi történik itt?”

Ünnepség az Elnöki Kertben

A kabinet ülés után Jill Biden további kötelezettségeket is vállalt aznap. A Fehér Házban ő vezette körbe a híres televíziós sorozat, a The West Wing szereplőit az Ovális Irodában, majd egy ünnepséget is tartott az elnöki kertben, ahol a sorozat 25. évfordulóját ünnepelték. Ez az esemény is kérdéseket vetett fel, mivel az elnök nem vett részt az ünnepségen.

A kertben tartott beszédében Jill Biden a nehézségekről és a hosszú munkanapokról beszélt, amelyekkel szembesülnek, majd hozzátette:

„Igen, vannak idők, amikor a felelősség súlya túl nehéznek tűnik. De éppen itt van a szív, ahol a jövőt együtt, az igaz hívők családjával építjük.”

Egy elnökség árnyékában?

A Jill Biden aktív szerepvállalása az amerikai politikai életben mindenképp figyelemre méltó. Az amerikai elnök felesége hagyományosan egyfajta támogató szerepet tölt be, de nem vesz részt közvetlenül a kormányzati döntéshozatalban. Ezért is keltett furcsaságot, hogy Jill Biden ekkora szerepet vállalt egy ilyen fontos eseményen, mint az elnöki kabinet ülése.

Sokan felvetették, hogy Joe Biden elnök egészségi állapota vagy kimerültsége okozhatja, hogy felesége ennyire előtérbe került. Jill Biden eddig is aktívan vett részt a Fehér Ház eseményein, de az, hogy kabinet ülést vezényel le, tovább fokozta azokat a találgatásokat, hogy mennyire aktív szereplője a kormány működésének.

Bár az Egyesült Államokban korábban is volt példa arra, hogy elnöki feleségek komoly befolyással bírtak – például Eleanor Roosevelt vagy Hillary Clinton –, az ilyen szintű szerepvállalás mégis szokatlan és komoly kérdéseket vet fel. Különösen, hogy Jill Biden hivatalosan semmilyen pozíciót nem tölt be az amerikai kormányban, így sokan kíváncsiak arra, hogy valójában ki is irányítja az országot Joe Biden helyett.

Mi állhat a háttérben?

A történtek sokakban bizonytalanságot keltettek azzal kapcsolatban, hogy Joe Biden elnök mennyire képes aktívan részt venni a kormányzásban. Az elnök korábban is szembesült már olyan vádakkal, amelyek szerint egészsége nem teszi lehetővé, hogy teljes mértékben ellássa feladatait. Jill Biden szerepvállalása csak tovább erősítheti ezeket az aggodalmakat.

Mindezek ellenére az amerikai elnök hivatalos szerepe továbbra is Joe Bidené, és az amerikai kormány működése a megszokott keretek között zajlik. Azonban Jill Biden egyre aktívabb jelenléte és befolyása mindenképpen figyelemre méltó jelenség a jelenlegi politikai helyzetben.

forrás: Hindustan Times