promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ha van jogosítványod, ezeket tudnod kell, mégis az autósok nagy része elbukik ezen a kérdéseken

Ha van jogosítványod, ezeket tudnod kell, mégis az autósok nagy része elbukik ezen a kérdéseken

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

A kérdések trükkösek, de tudni kell. 

A JOGOSÍTVÁNY ÉS A KRESZ

Magyarországon a felnőtt népesség mintegy 60%-a rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel, ami lehetővé teszi számukra, hogy személygépkocsit vezessenek. Elméletben minden jogosítvánnyal rendelkező személynek tökéletesen ismernie kellene a KRESZ előírásait és fogalmait, azonban a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg.

Amint valaki megszerzi a jogosítványt és ténylegesen vezet, az autó kezelésére való összpontosítás gyakran elvonja a figyelmet a tanult elméleti szabályok gyakorlati alkalmazásáról. Gyakran újra meg kell tanulni vagy frissíteni kell az ismereteket, mivel hiába tudja valaki az előzési szabályokat, ha a valós helyzetekben nem képes azokat helyesen alkalmazni.

TRÜKKÖS FELADVÁNYOK

Záróvonal átlépése kikerülésnél

Alapvetően a záróvonal átlépése tilos, de van egy kivétel: ha akadály, például parkoló jármű van az úton, és az kizárólag a záróvonal átlépésével kerülhető ki, akkor ez megengedett, amennyiben egyéb szabályoknak megfelelünk. Ez a helyzet gyakran zavarba ejtheti a sofőröket, hiszen a záróvonal átlépése szigorúan szabályozott. A kivétel alkalmazása különös odafigyelést igényel, mivel nem mindenki tudja pontosan, milyen esetekben megengedett a vonal átlépése.

Elsőbbségadás a körforgalomban

A körforgalomba való behajtásnál az elsőbbségadás szabálya egyszerűnek tűnhet, mégis könnyen összezavarja a sofőröket, főleg több sávos körforgalmak esetén. A szabály lényege, hogy a körforgalomba belépő járművek kötelesek elsőbbséget adni az ott haladóknak. Azonban, ha egyszerre érkezik egy jármű a belső sávból, aki ki szeretne hajtani, és egy új jármű, aki be akar lépni, az elsőbbség a körforgalomban haladónak jár. Az ilyen helyzetek különösen zavarosak lehetnek, ha több sáv és erős forgalom is nehezíti a közlekedést.

Sebességkorlátozás esős időben lakott területen kívül

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy lakott területen kívül, például autópályán vagy autóúton esős időben megváltoznak a sebességhatárok. Normál körülmények között a megengedett sebesség lakott területen kívül 90 km/h, míg autópályán 130 km/h. Azonban esős időben autópályán a sebesség korlátozottabb, 110 km/h-ra csökkenhet. A megfelelő sebesség betartása ezekben a helyzetekben kulcsfontosságú a balesetek elkerülése érdekében, de sok sofőr nem biztos a szabályok pontos részleteiben, ami bizonytalansághoz vezethet.