promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bodrogi Gyula gyerekkori csibészségeiről vallott, már óvodás korában menthetetlenül eldőlt a sorsa

Bodrogi Gyula gyerekkori csibészségeiről vallott, már óvodás korában menthetetlenül eldőlt a sorsa

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A nemzet színészi megható családi történeteket is felidézett. 

Bodrogi Gyula, a magyar színjátszás ikonja, már gyerekkorában is elbűvölte környezetét mesemondó tehetségével. A Nemzet Színésze nemcsak a színpadon és a filmvásznon varázsolja el a közönséget, hanem már egészen fiatal korától kezdve meséivel is lenyűgözte társait. „Már ötévesen összegyűjtöttem a többi gyereket, és elkezdtem mesélni nekik.

Szerettem a többiek előtt előadni, és mindig arról meséltem, mi minden történt velem – aminek egy része persze kitaláció volt – de a többiek így is élvezték, sőt, sokszor el is hitték”

– emlékezett vissza Bodrogi.

Gyermekkorában a nagymamája mesélt neki minden este, ami mély hatást gyakorolt rá. Ezek az esti mesék nemcsak szórakozást, hanem inspirációt is nyújtottak számára, amelyből később saját történeteit merítette. A nagymama varázslatos meséi és a színészi vénája már gyerekkorában előrevetítette Bodrogi Gyula művészi pályafutását, amely végül a magyar színjátszás egyik legfontosabb alakjává tette őt.

Bodrogi mesemondó tehetsége azonban nem állt meg a gyerekkorban. Színészi karrierje során is folytatta ezt a hagyományt, és sokak számára lett ismert a magyar népmesei figurák hangjaként is. Az egyik legismertebb szerepe Süsü, a híres egyfejű sárkány volt, akinek ikonikus hangját kölcsönözte.

A mese Bodrogi Gyula életének szerves része maradt, és most újabb fejezet nyílik ebben a történetben. A közmédia szeptember 1-jén elindítja a Csukás Meserádiót, egy online platformot, amely Csukás István, a 2020-ban elhunyt Kossuth-díjas író műveit sugározza. A rádióban többek között Süsü, a sárkány történetei is hallhatóak lesznek, Bodrogi Gyula tolmácsolásában.

Bodrogi úgy véli, hogy Csukás István, akit személyesen is jól ismert, rendkívül örülne ennek a kezdeményezésnek.

„Csukás István biztos nagyon örülne, illetve meg lenne hatva, hogy ily módon tovább élnek a történetei. Ő maga is egy mesefigura volt, a jóságos mesemondó, aki értette a gyerekek nyelvét”

– nyilatkozta Bodrogi.

A Csukás Meserádió indulása egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a gyermekek és felnőttek egyaránt újra átélhessék a magyar mesekultúra varázsát. Bodrogi Gyula számára pedig egyfajta visszatérés ez a gyökereihez, hiszen újra életre keltheti azt a mesemondó tehetséget, amely egész életét átszőtte.

A Meserádió nemcsak szórakoztatni kíván, hanem oktatási és kulturális értéket is képvisel, hiszen Csukás István meséi nem csupán egyszerű történetek, hanem erkölcsi tanulságokat is hordoznak, amelyek generációk óta formálják a magyar gyermekek gondolkodását.

forrás: Blikk