promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hat évet töltött börtönben a nő, ilyen az élet valójában a rácsok mögött, a filmek még csak meg sem közelítik a valóságot

Hat évet töltött börtönben a nő, ilyen az élet valójában a rácsok mögött, a filmek még csak meg sem közelítik a valóságot

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Így teltek a nő mindennapjai, igazán brutális részletek is kiderültek.

Jessica Kent, egy 31 éves chicagói nő, aki összesen 6 évet töltött rácsok mögött (elsősorban kábítószerekkel való visszaélések miatt), nem mindennapi történeteket oszt meg a rácsok mögötti életről. Droghasználat és -kereskedelem miatt először 17 évesen került börtönbe, és összesen hat évet töltött különböző börtönökben, New Yorkban és Arkansasban. A börtönben szerzett tapasztalatai mélyen megrázták, és életét gyökeresen megváltoztatták. Ma, hét évvel szabadulása után, Jessica Kent sikeres YouTuber, aki egyetemi diplomát szerzett és önéletrajzi könyvén dolgozik.

Kent YouTube csatornáján és TikTok fiókján keresztül betekintést nyújt a börtönben töltött időszakába, és segít megérteni, milyen az élet a rácsok mögött. Vallomásai alapján az amerikai börtönrendszer inkább büntet, mintsem rehabilitál, és sokakat visszataszít a bűnözés világába.

1. Az elítéltek orvosi ellátásának hiánya

Kent egyik legmegrázóbb élménye az volt, hogy a börtönőrök gyakran figyelmen kívül hagyták az elítéltek orvosi szükségleteit. Például, ha egy nő menstruált, gyakran órákba telt, míg tiszta ruhát kaptak. Volt olyan eset is, amikor egy nő öt órán át kopogott az ajtón, miután rohamot kapott, mire végül orvosi segítséget hívtak hozzá. Ez a közöny és figyelmetlenség az, ami különösen felháborította Kentet.

2. Láncra verték szülés közben

Az egyik legtraumatikusabb élmény, amelyről beszámolt, az volt, amikor láncra verték, miközben életet adott gyermekének. A szülés után lábaihoz láncokat erősítettek, és újszülött kislányát azonnal nevelőszülőkhöz vitték. Ez a tapasztalat fordulópontot jelentett számára: elhatározta, hogy soha többé nem tér vissza a börtönbe, és teljesen új életet kezdett.

3. Tisztázatlan kapcsolatok őrök és elítéltek között

Kent megerősítette, hogy előfordulnak kapcsolatok a börtönőrök és az elítéltek között, bár ezeket a kapcsolatokat törvény tiltja, és ha kiderülnek, az őrök börtönbe kerülhetnek. Az elítéltek gyakran magányosak, és alapvető szükségleteik kielégítésére, mint az élelmiszer vagy a higiéniai cikkek, az őrök kedvességére vannak utalva, ami kihasználható helyzeteket teremt.

4. A börtönbe érkezés megrázó élménye

Kent szerint a börtönbe való érkezés is rendkívül megalázó élmény. Az újonnan érkezőket teljesen lecsupaszítják, tetvekre való sampont kennek rájuk, majd orvosi vizsgálatokon esnek át. Ez az első nap különösen traumatizáló lehet, ahogy a teljes meztelenség és az intimitás teljes hiánya szembesíti az új elítélteket azzal, hogy mennyire kiszolgáltatottak.

5. A mentális egészség mellőzése

Bár törvény kötelezi a börtönöket arra, hogy legyenek jelen mentális egészségügyi szakemberek, a valóságban az elítéltek alig találkoznak velük. Az egyetlen alkalom, amikor az elítéltek figyelmet kapnak, az, ha öngyilkossági gondolatokról számolnak be, de ekkor is csupán fizikai biztonságukat próbálják megóvni, nem pedig valódi mentális segítséget nyújtani.

6. A pénz fontossága a börtönben

A börtönben a pénz szinte mindent meghatároz. Ha az elítélt normális higiéniai termékeket szeretne, például fogkrémet vagy dezodort, azt meg kell vásárolnia. Az étel is hiánycikk, ezért az elítéltek gyakran próbálnak plusz élelmet szerezni, amihez pénz szükséges.

7. Nincsenek titkok a börtönben

A börtönben az elítéltek közötti információáramlás meglepően gyors és átfogó. Senkinek nincs magánélete, és mindenki tudja, hogy ki miért van bent. Ha valaki nem őszinte arról, miért került börtönbe, mások hamar utánanéznek.

8. Alvási körülmények

A börtönben kétféle hálóhely létezik: nyitott hálótermek, ahol akár 50 ágy is lehet egy térben, illetve zárt cellák, ahol egy vagy két cellatárssal kell megosztani a helyet. Kent számára a nyitott hálóterem különösen nyomasztó volt, gyakran szorongott, és csak akkor tudott elaludni, ha a többiek már mélyen aludtak.

Jessica Kent története megrázó, de egyben inspiráló is: bizonyítja, hogy a legnehezebb körülmények közül is van kiút, és hogy az ember képes lehet a változásra, ha elég erős az elhatározása.

forrás: Scoop