promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megkoronázták a Hámori Lucát elverő algír bokszolót, ezt már tényleg nem veszi be a magyarok gyomra

Megkoronázták a Hámori Lucát elverő algír bokszolót, ezt már tényleg nem veszi be a magyarok gyomra

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Botrányos videó jelent meg a Hámori Lucát megverő Imane Khelifről a meccs után. 

A 2024-es párizsi olimpián több komoly botrány is kirobbant, de talán egy sem kapott olyan masszív hazai és nemzetközi sajtóvisszhangot, mint Hámori Luca és algír ellenfelének ügye. 

Hámori Luca magyar bokszoló és algír ellenfele, Imane Khelif mérkőzését óriási felhajtás előzte meg, a konfliktus középpontjában pedig az algír nemi identitása és versenyzési jogosultsága állt, hiszen hagyták, hogy a női 66 kg-os kategóriában versenyezzen annak ellenére, hogy magas a tesztoszteronszintje.

Az ügy előzményei azonban jóval korábbra nyúlnak vissza: kiderült, hogy Khelifet magas tesztoszteronszintje miatt kizárták a tavalyi világbajnokságról. Ennek ellenére az algír bokszolót női kategóriában engedték indulni az olimpián, ami sokakban felháborodást keltett​ és még a magyar hírességek sem hagyták szó nélkül.

A botrány aztán augusztus elején csúcsosodott ki, amikor Hámori Luca szembesült azzal, hogy Khelif lesz az ellenfele a negyeddöntőben. A magyar ökölvívó és edzője egyaránt aggodalmát fejezte ki a helyzet tisztességtelensége miatt, ám Khelif nem lépett vissza, Hámori pedig úgy döntött, végigcsinálja.

Az augusztus 4-i mérkőzésen Hámori Luca mindent megtett a győzelemért, de végül egyhangú pontozással vereséget szenvedett Kheliftől. A mérkőzés után a magyarok egy emberként mondogatták, hogy nem találják igazságosnak a helyzetet, és változtatásokra van szükség a jövőben​. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt is megszólalt az ügyben, és sportdiplomáciai lépéseket tervez a történtek után.

Habár úgy tűnt, hogy kicsit kezdenek csillapodni az indulatok az ügy kapcsán, Imane Khelif közzétett egy videót, ami újra felszította a gyűlöletet: a videón jóformán királyi szerelésben jelenik meg, a fején egy koronával, miközben társai éltetik: