promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Saját magát buktatta le a meccs előtt Hámori Luca ellenfele, valóban férfi

Saját magát buktatta le a meccs előtt Hámori Luca ellenfele, valóban férfi

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Ezek után nem nagyon maradt több kérdés. 

Ma Hámori Luca összecsap az algériai Imane Kheliffel a női bokszolók mezőnyében az olimpián, egy mérkőzésen, amely nemcsak a sportteljesítmény miatt vált ki érdeklődést, hanem a Khelif nemisége körüli botrányok miatt is.

Imane Khelif története különleges, mivel a sportolót a 2023-as világbajnokságon nemi jogosultsági teszteken elért eredményei miatt kizárták. Az International Boxing Association (IBA) tesztjei szerint Khelif XY kromoszómákkal rendelkezik, ami férfi nemi jellegekre utal​​. Ez a kizárás heves vitákat és kritikákat váltott ki, mivel sokan úgy vélték, hogy ez az intézkedés diszkriminatív és nem veszi figyelembe a nemek biológiai sokféleségét.

Az IBA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) között fennálló konfliktus csak tovább bonyolította a helyzetet. Míg az IBA kizárta Khelifet, az IOC úgy döntött, hogy engedélyezi a részvételét az olimpián, azzal érvelve, hogy az új szabályok szerint a versenyzők saját nemi identitásuk alapján indulhatnak​. Ezt a döntést sokan üdvözölték, ugyanakkor heves ellenállást is kiváltott, különösen konzervatív körökben.

A személyét és nemiségét övező vitákban elsősorban teoretikusok szállnak szembe egymással - ám magának a sportolónak a közösségi médiás oldalai meglehetősen árulkodóak. Az Instagramján megosztott fényképeken gyakran férfi szabású öltönyökben és ruhákban látható, egyértelműen férfias pózokban, ami még furcsábbá teszi az egész ügyet (arról nem is beszélve, hogy Khelif egy muszlim országból érkezett). Ez a megjelenés sokak számára provokatívnak tűnik, és tovább fokozza a sportoló körüli figyelmet.

Khelif az Instagramon:

A mai mérkőzés tehát nem csupán egy sportesemény, hanem egy olyan találkozás, amelyben a nemi identitás, a társadalmi normák és a sport összefonódnak. Hámori Luca számára ez a mérkőzés különleges kihívást jelent, hiszen egy olyan ellenféllel kell szembenéznie, akinek története és jelenléte jelentős figyelmet kap a médiában és a közvéleményben.