promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Itt a párizsi olimpia legnagyobb botránya? A magyar sportoló ellenfelét vádolják csalással, a legnagyobb szakemberek kiáltanak égbekiáltó átverést

Itt a párizsi olimpia legnagyobb botránya? A magyar sportoló ellenfelét vádolják csalással, a legnagyobb szakemberek kiáltanak égbekiáltó átverést

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Eddig csak a körülmények voltak botrányosak, most már az eredmények körül is több a vita. 

A 2024-es párizsi olimpia egyik legnagyobb szenzációja a férfi 100 méteres gyorsúszás döntője volt, ahol a kínai Pan Csan-lö elképesztő, 46.40 másodperces idővel új világcsúcsot állított fel. Ez az eredmény nemcsak a korábbi rekordját döntötte meg, hanem a világ legjobb sprintereit is jelentős különbséggel hagyta maga mögött, köztük az exvilágcsúcstartó román David Popovicit és a magyar Németh Nándort is.

Az úszósport rajongói és szakértői világszerte kételkedve fogadták Pan Csan-lö teljesítményét. Brett Hawke, a legendás ausztrál úszóedző, aki korábban a doppingolással vádolt világcsúcstartó brazil César Filho Cielo trénere volt, nyilvánosan is kifejezte kétségeit. Az Instagramon közzétett bejegyzésében Hawke hangsúlyozta, hogy szerinte tisztességes eszközökkel lehetetlen ilyen időt elérni, különösen a párizsi olimpiai medence körülményei között.

A Swimswam.com által gyűjtött adatok alátámasztják a kétségeket. Hasonló mértékű, legalább 4 tizedmásodperces ugrás a világcsúcsban legutóbb 1976-ban történt, amikor a dél-afrikai Jonty Skinner 49.44 másodpercre javította az amerikai Jim Montgomery 49.99-es rekordját. Pan Csan-lö most 1.08 másodperces előnnyel, egy testhosszt meghaladó különbséggel nyerte az aranyérmet az ezüstérmes ausztrál Kyle Chalmers előtt, ami 1928 óta a legnagyobb különbség az olimpiai arany- és ezüstérmes között.

A párizsi olimpiai medence mindössze 2.15 méteres vízmélysége szokatlanul nagy turbulenciát okoz, amely általában nehezíti a gyorsúszók dolgát. Ennek ellenére Pan Csan-lö teljesítménye egyedülálló volt, és sokan nem tudják elképzelni, hogy ilyen körülmények között tisztességes módon érhette el ezt az eredményt.

A mostani esetre nem vet jó fényt, hogy a The New York Times áprilisi riportja szerint 2020-ban és 2021-ben összesen 23 kínai úszó adott pozitív drogtesztet, mintájukban a trimetazidine (TMZ) nevű tiltott szert találták. Az ügyet azonban elsimították, és a 23-ból 13-an részt vettek a tokiói olimpián. Pan Csan-lö azonban nem volt közöttük.

Pan Csan-lö saját tisztasága védelmére elmondta, hogy tavaly 29 alkalommal ellenőrizték, és valamennyi tesztje negatív lett. Ez azonban nem csillapította a kétkedők hangját, akik továbbra is gyanakodva figyelik a kínai úszó elképesztő eredményeit.

forrás: index