promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Dagad a botrány Hámori Luca körül, itthon is balhé várja az olimpia hősét

Dagad a botrány Hámori Luca körül, itthon is balhé várja az olimpia hősét

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Nincs nyugalom Hámori Luca körül, már Magyarországon is botrány várja az olimpikont.

Hámori Luca a párizsi olimpia hőseként vonulhat be a sporttörténelembe, hiszen ki mert állni az algériai Imane Khelif ellen. Az olimpiai játékok első magyar női bokszolója nem félt a XY kromoszómával rendelkező ökölvívótól, felkészült a legkeményebb ütésekre is, ennek ellenére a mérkőzés közben már érezte, hogy nem tudja legyőzni ellenfelét, és bár valóban elveszítette a küzdelmet, nem lehet oka szégyenkezésre, mert így is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a ringben.

Hámori Luca ötödik helyen végzett Párizsban, de ahelyett, hogy ünneplésre és tapsviharra jönne haza, itthon is botrány várja majd.

Kitört a belső konfliktus a Magyar Ökölvívó Szakszövetség döntése után, ugyanis közölték, hogy kiegészítik Hámori Luca honoráriumát, ezért nem az a pénzjutalom juthat neki, amit ténylegesen az ötödik helyért kapna, hanem megkapja azt az összeget, ami a bronzérmeseknek jár.

Ez azt jelenti, hogy az ötödik helyért járó 15 millió 730 ezer forint helyett ennek az összegnek a dupláját, egészen pontosan 31 millió 350 ezer forintot fogja adni a MÖSZ az olimpia hősének.

Ez egyébként egy kedves gesztus lenne - és az is -, de nem mondható igazságosnak a többi versenyzővel szemben, akik Hámorihoz hasonló eredményt érnek el az ötkarikás játékokon. Így aztán érthető az ugyancsak negyeddöntős  Kovács Richárd felháborodása, aki a közösségi oldalán reagált a Szövetség döntésére.

„Idén az egész életemet feltettem az olimpiára, arra, hogy a nemzetemet képviseljem, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget, mivel éveken keresztül vittem a hátamon az eredményekkel az itthoni bokszot! Otthagytam az állásom! Hónapokig nem láttam a gyermekem! Hazahoztam márciusban egy Eb-bronzérmet az olimpia előtt! Most pedig megkaptam, hogy én CSAK egy meccset nyertem az olimpián, így engem nem érint ez a kezdeményezés! (Legyőztem egy olimpiai bronzérmest, hiszen ez itt nálunk mindennapos az ökölvívásban!) Nem érdekel a pénz, sosem érdekelt! De az igazságtalanság igen! Köszönöm, Magyarország, hogy mellettem álltál és állsz! A pályafutásom folytatásáról tájékoztatni fogok mindenkit!”

Azóta aláírásgyűjtés is indult az interneten azért, hogy Kovács Richárdot is ugyanabban a pénzjutalomban részesítsék, mint Hámori Lucát, hiszen ő is ötödikként zárt a párizsi olimpián.


Hámori Luca és Imane Khelif meccse egyébként hatalmas port kavart itthon is. Gelencsér Tímea átverve érzi magát; nem érti, hogyan lehet egy biológiailag férfi kromoszómával is rendelkező embert egy nő ellen küldeni - ráadásul egy kontaktsportban. A műsorvezető leszögezte, hogy nagyon elfogadó típus, szeretettel áll mindenki felé, de az igazságtalanság nála trigger point akkor is, ha nem vele történik.

Ugyancsak felháborodását fejezte ki az ismert gyermekorvos, dr. Novák Hunor, aki nyilvános posztjában felajánlotta Imane Khelif-nek, hogy felajánl neki egy ingyen fityma kisokos videó hozzáférést, illetve egy szakorvosi vizsgálatot, mivel úgy értesült róla, hogy az algériai bokszolónak fitymaszűkülete van. Emellett egy másik, hosszabb posztjában rávilágított arra, hogy ez nem világnézeti kérdés, hanem esélyegyenlőségi.

„A hormonális vagy nemi rendellenességek nyilván irreális előnyhöz juttatják az ellenfelet, akár a dopping, így a verseny nem tiszta. Pont annyira tiszta így a bokszmeccs, mintha ovisoknak lenne magasugrás verseny, ahol én is indulnék. Összességében a helyzet annyira abszurd, hogy én már csak nevetni tudok rajta”

- írta az orvos.