promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Újabb rettenetes részletek Hámori Luca közelgő meccséről, szakértő mondta el a cáfolhatatlan bizonyítékot ellenfeléről

Újabb rettenetes részletek Hámori Luca közelgő meccséről, szakértő mondta el a cáfolhatatlan bizonyítékot ellenfeléről

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Már az egész világ Hámori Lucáért aggódik, félnek, hogy előző ellenfele sorsára jut.

A párizsi olimpián az algériai Imane Helif és az olasz Angela Carini a nyolcaddöntőben szállt ringbe a női ökölvívók 66 kg-os kategóriájában, ám a mérkőzés alig 46 másodperc után véget ért. Noha a mérkőzést megelőző napokban rengetegen kérlelték, sőt könyörögtek az olasz nőnek, hogy ne szálljon ringbe, bekövetkezett a legrosszabb: Helif olyan erővel sújtott le Carinire, hogy eltört az orra.

A hatalmas felháborodást az előzte meg, hogy fény derült arra, az algír sportoló már az indiai világbajnokság előtt megbukott egy létfontosságú vizsgálaton, ugyanis jóval magasabb volt a szervezetében a tesztoszteronszint, mint amennyi a megengedett. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség azonnal lépett és nem hagyta, hogy Helif induljon a megmérettetésen, csakhogy a szövetség hatásköre nem terjed ki az olimpiára.

Ennek nyomán pedig Imane Helif előtt semmilyen akadály nem állt, hogy női kategóriában versenyezzen az olimpián, hiszen nőnek született, csak épp X és Y kromoszómákkal is rendelkezik. Miután Helif 46 másodperc után véget vetett olasz ellenfele álmainak, a magyarok egy emberként fogták a fejüket, hiszen kiderült, az algír legközelebb Hámori Lucával fog a ringbe szállni a 66 kg-os kategóriában.

Az ügy miatt most mindenki nagyon aggódik Lucáért, a Sportal pedig egy szakértőt is megkérdezett annak kapcsán, hogy nőknek tekinthetők-e egyáltalán azok, akik ilyen rendellenességgel születtek és férfi kromoszómáik is vannak. A szakértő válasza azonban legkevésbé sem megnyugtató:

"Ha az említett sportolóknak Y kromoszómái is vannak, akkor egyértelműen férfiak. Az Y kromoszóma felel ugyanis a tesztoszterontermelésért, ami pedig erősebb izomzathoz segíti őket. Ez genetika, más kérdés, hogy ők pszichésen milyen neműnek vallják, érzik magukat. Nem ismerem a NOB vonatkozó szabályait, de nem tűnik fair döntésnek engedélyezni a két bokszoló versenyeztetését a nők között."

A sportorvos dr. Bakanek György álláspontja tehát nem csillapítja a kedélyeket, ráadásul az olasz versenyző meghökkentő esete után még maga Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke is megszólalt, aki egyértelművé tette, nem akar diszkriminálni senkit, de a Helifhez hasonló embereket ő semmiképpen sem engedné nők ellen versenyezni, hangsúlyozva, hogy így nem tiszta a verseny.

Forrás: Sportal