promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A fél világ elborzadt az olimpián majdnem megfulladó úszón, aki Magyarországon már sokkal jobban szerepelt

A fél világ elborzadt az olimpián majdnem megfulladó úszón, aki Magyarországon már sokkal jobban szerepelt

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Nem hitték el, hogy mit keres a medencében, meg úgy általában az olimpián, később aztán egészen belejött az úszásba.

Azt gondolhatnánk, hogy olimpián csak azok szerepelhetnek, akik a legjobbak legjobbjai, négy évig mást sem csinálnak, csak készülnek, majd minden erejüket bevetve küzdenek a világelsőségért. Ez egyáltalán nem áll messze a valóságtól, ám nem akaszthatnak mindenki nyakába aranyérmet, és néha azokból lesznek a legnagyobb sztárok, akik a nehézségek ellenére is rajthoz állnak, és ha az utolsó helyen is, de teljesítik a versenyszámukat.

2000, Sydney. Az egyenlítői-gunieai úszó, a 22 éves Eric Moussambani diszkvalifikált versenytársai távollétében egyedül állt rajtkőre a százas gyors előfutamában. Úgy, hogy korábban még életében nem látott 50 méteres medencét. Nem fordult sarkon, nem kezdett el panaszkodni, beleugrott a vízbe.

Az aranyérmes időnél csaknem egy perccel úszott gyengébb időt, és talán még sokan emlékeznek Knézy Jenő legendás kommentálására, ami nagyban hozzájárult Eric, az angolna legendájához. Moussambanit kis híján ki kellett segíteni a medencéből, annyira elkészült az erejével, ám szinte biztos, hogy az ő nevére is emlékeznek annyian, mint a száz gyors aranyérmét elhódító Pieter van den Hoogenband-re.

Eric szabadkártyával lehetett ott az ötkarikás játékokon, és mint kiderült, a felkészülési lehetőségei nyomába sem értek az élmenőkével. Így akik akkor kinevették, később valószínűleg már átértékelték a véleményüket. Ráadásul Moussambani fejlődni szeretett volna, és sikerült is neki!

2018-ban pedig Magyarországon is megfordult, a Duna Arénában megrendezett Úszó Világkupa „All-star” gáláján különböző sportágak jeles képviselőivel együtt ugrott medencébe. Hatalmas ováció fogadta, és az akkor 40 éves úszó remek formában érkezett, végül az ötödik helyen zárta a futamot, Liu Shaolin Sándort és Berki Krisztiánt is megelőzve.