promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Teljesen kiakadtak a franciák Károly király látogatása miatt, ez lesz az olimpia legnagyobb botránya, Macron olyan dolgot tett aminek semmi értelme

Teljesen kiakadtak a franciák Károly király látogatása miatt, ez lesz az olimpia legnagyobb botránya, Macron olyan dolgot tett aminek semmi értelme

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Úgy tűnik, hogy a brit királyi család végképp kiverte a biztosítékot Franciaországban.

Kis túlzással most az egész világ tekintete Franciaországra szegeződött: a párizsi olimpia hihetetlen érdeklődésre tart számon, ami nem csoda. Napról napra csapnak össze a nemzetek sportolói a legkülönfélébb számokban, harcuk és küzdelmük az aranyéremért pedig olyan elismerést vált ki az emberekből, ami összemérhetetlen bármilyen más próbatétellel.

Persze ez az egész nem csak a szórakoztatásról szól, mint minden másnak, ennek is presztízs értéke van és bármennyire is szeretnénk, ha ez pusztán a nemzeti érzelmekről szólna, ne kerteljünk: vastagon van benne politika is. Elég csak megnéznünk a nagy botrányt kavart megnyitót, de azért a VIP szurkolói zónájába tekintve is láthatunk érdekességeket. Van, akinek állampolgári kötelessége részt venni az ilyen nagyszabású eseményeken, ilyen Károly király is, aki a brit királyi családot képviselte Párizsban, még jóval az olimpia előtt.

Tavaly szeptemberi látogatása finoman szólva is botrányosra sikerült, amikor kiszivárgott egyetlen apró részlet a vacsoráról, amit a tiszteletére adtak: 475 ezer eurót költöttek a megvendégelésére, ami forintba átszámolva nagyjából 180 500 000 forint. Károlyt nem egyedül látták vendégül, több sztár is tiszteletét tette a fogadáson, ott volt például Hugh Grant és Mick Jagger is. Volt ott minden, ami szem szájnak ingere: rák, csirke, gomba, sajtválogatás (brit és francia), illetve a hagyományos francia desszert, macaron is.

Az este sztárja azonban egyértelműen a kék homárból készült fogás volt.

Itt nézhetitek meg, ahogyan Károly király megérkezett Franciaországba:

Az eset különlegessége azoban az, hogyha az ember utána néz, akkor teljesen felesleges volt a több milliós plusz kiadás a különleges színű homárért, ugyanis annak az íze semmiben sem különbözik átlagos színű társaitól, a kinézetbeli eltérést egy genetikai mutáció okozza, ami az ízben nem mutatkozik meg. Nézzük, hogy mit is kell tudni erről a különleges fajról:

A fekete homár kétségtelenül egy különleges és ritka színváltozata a homárnak. A homárok természetes színe általában zöldes-barna, ami segít nekik beolvadni a tengerfenék környezetébe. Azonban ritka genetikai mutációk miatt előfordulhatnak más színű homárok is, mint például a kék, a sárga, az albínó, és a fekete.  A fekete homár nagyon ritka, és a megjelenése lenyűgöző. A fekete szín azért alakul ki, mert a homár pigmentációjában különleges mutációk lépnek fel, ami a színanyagok különleges elrendeződését eredményezi. Ezek a mutációk ritkák és ezért a fekete homár megjelenése különleges eseménynek számít. Mivel a fekete homár ritka, előfordulási helye nem korlátozódik egy konkrét földrajzi területre. A homárfélék természetes élőhelyei az Atlanti-óceán északi részén találhatók, különösen Észak-Amerika partjainál és Európa északi részein.

A fekete homár biológiailag nem különbözik jelentősen a többi homártól. Ugyanazokkal az anatómiai és élettani jellemzőkkel rendelkezik, mint például a kemény külső páncél, a rákokra jellemző ízeltlábak és ollók. A fekete homár táplálkozási szokásai is megegyeznek a többi homáréval. Ragadozók, és étrendjük főként kisebb tengeri élőlényekből, halakból, rákokból és puhatestűekből áll.

A fekete homár rendkívül ritkasága miatt különleges értéket képviselhet a tengeri ételek piacán. A gyűjtők és a különleges éttermek különösen nagyra értékelhetik ezt a ritka fajta homárt.

Ezen tények ismeretében és Macron nem titkolt fényűzési vágyát tekintve nem meglepő az étel kiválasztása, de a franciák felháborodása is jogos, hogy egy ennyire felesleges dologra ennyi adófizető pénze ment el. Az eseményt a Versailles-i kastényban rendezték meg, Károly király pedig három napot töltött az országban. A számvevőszék, aki nyilvánosságra hozta az adatokat azt is megállapította, hogy az állam külkapcsolatokra fordított kiadásai 14 százalékkal nőttek a korábbi évekhez képest.

Itt pedig megnézhetitek a fentebb taglalt fekete homárnak a feldolgozását, így néz ki a különleges faj:

Forrás: BBC