promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Már azok a családok is a kukát túrják, akiknek nincsenek anyagi gondjaik, hihetetlen guberálási hullám indult el az országban

Már azok a családok is a kukát túrják, akiknek nincsenek anyagi gondjaik, hihetetlen guberálási hullám indult el az országban

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Egyre több magyar családnál bevett gyakorlat ez, megosztja a társadalmat a kérdés, az egész országban terjed a furcsa szokás.

Az idei évben számtalan helyen élesítették a korábban már bevett gyakorlatot: visszaváltják az üvegeket, amiknek a visszavételéért némi aprópénz is ütheti a markunkat. Míg korábban volt, hogy ezt manuálisan, egy munkatárs segítségével végezték el, ma már úgynevezett visszaváltópontokat telepítettek több helyre és emberi segítség nélkül kaphatjuk vissza az oda bedobott palackok árát. Ez most jelenleg 50 forint, amit vásárlásnál ki kell fizetni. Nem is gondolnánk, hogy még egy ilyen egyszerű dolog is meg tudja osztani az embereket, pedig mély indulatok forrnak a mélyben a PET palackok és azok hulladékkezelésével kapcsolatban.

Az elmúlt idők elszabadult inflációja miatt sokan úgy vannak vele, hogy az az 50 forint nem oszt, nem szoroz, több idő lenne visszavinni a boltba az üres dobozt, mint amennyit ér ez az összeg, arról nem is beszélve, hogy sokan nem akarják a lakásban tartogatni a palackokat, amíg összegyűlik egy értelmezhető mennyiség, egyesével pedig senki nem szaladgálna vele.

A másik tábor pedig egyértelműen pazarlásnak (sőt, talán környezetszennyezésnek) állítja be azt, aki nem foglalkozik ezzel a pénzecskével, amit visszakaphatnánk a boltokban a vásárlásunk után. Az elmúlt napokban pedig több városi fórumon is felbukkant a téma és kiderült, hogy jó pár család országosan kezdett el egészen furcsa módon hozzáállni a kérdéshez.

Még olyan emberek is, akik nem lennének rászorulva erre az aprópénzre, kiveszik a kukából az épen talált palackokat, összegyűjtik, majd elviszik ők visszaváltani.

Van, aki már a gyerekének is megmutatta ezt a gyakorlatot és büszkén mesélte, hogy gyermeke hát, ne szépítsük, kukázással szedi össze a délutáni fagyipénzt. Érvelni is tudtak a szokatlan nevelési módszer mellett: szerintük ezzel önállóságra, pénzkeresetre tudják tanítani a gyermeket egészen korán és megtanulja, hogy a pazarlás ellen tenni kell, valamint azt is, hogy nincs olyan, hogy kis pénz, becsülni kell a keveset is. Sok támogatója van ennek az új fajta zsebpénzszerző módszernek, de bőven akadt olyan is, aki felelőtlennek nevezte ezeket a szülőket:

A szemetesek sokszor koszosak, fertőzést, betegséget terjeszthetnek, valamint nem jó üzenet az sem, hogyha a gyerek szeretne valamit, akkor ahhoz először hajléktalanként kell guberálnia.

Nevelési kérdésekben lehetetlen, de nem is kell igazságot tenni, de ezek után szerintem mindenki elgondolkozik: mit tenne akkor, ha lát egy szép, ép palackot a szemetesben, a gyereknek meg kellene egy főtt kukorica a srandon?

A re-pontok egyébként így működnek, sok tájékoztató videó jelent meg róluk az interneten: