promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez a nagy titka Orbán Viktor díszes fejfedőjének, rendkívüli védelmet nyújt viselője számára

Ez a nagy titka Orbán Viktor díszes fejfedőjének, rendkívüli védelmet nyújt viselője számára

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nem mindennapi viseletben jelent meg a magyar miniszterelnök, melyről kép és videó is készült.

A napokban zajlik a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, más néven Tusványos. Tusnádfürdőn a szokásokhoz hűen Orbán Viktor is beszédet tart majd, a miniszterelnök pedig már meg is érkezett a helyszínre, méghozzá egészen rendhagyó módon.

A miniszterelnök ugyanis egy díszes kalapot viselt, amiről fotó és videó is készült, melyet a Facebook-oldalán is megosztottak. Orbán Viktor megérkezésekor, ajándékba kapta a huszárok jellegzetes kalapját, jobban mondva csákóját, amit ott azonnal fel is próbált.

Az úgynevezett huszárcsákón a hagyományok szerint egyaránt helyet kaphat a címer, valamint a rangjelzések, ezentúl azonban gyakorlati szerepe is volt a huszárok életében, hiszen harc közben is viselték a különleges kialakítású fejfedőt.

Kardjuk mellett ruházatuk is legalább olyan fontos volt, a kabát egyfajta pajzsként is működött, nem mellesleg védett az időjárási viszontagságok ellen, így a legnagyobb hidegben is jó szolgálatot tett. A nadrág hasonlóan jelentős volt, az ezen, illetve a felsőruházaton található zsinórok szintén eredményesen védhették meg a huszárokat a kardcsapások ellen.

A csákónak is voltak védelmi funkciói, harc előtt gyakran kerültek rá láncok, a belsejébe pedig fémgyűrűt helyeztek, ez is a kardcsapás, illetve egyéb sérülések ellen védett. Általában bőrszíjjal rögzítették, valamint egy zsinórral is, hogy a csata hevében még véletlenül se hagyja el a huszár.

Minél több „sujtást” láthattunk a ruházaton, annál jobbnak számítottak ezek a védelmi funkciók, ám természetesen olyan, láthatatlan dolgokkal is igyekeztek megvédeni a testi épségüket, mint az úgynevezett „vitézkötés”, ami a csuklóra vagy a combra került, ahol különösen veszélyes lehetett egy-egy vágás. Emellett derékövet is hordtak, ami szintúgy zsinórból készült, ez a hasi tájakon nyújtott védelmet. A díszítés természetesen azt is jelezte, hogy egy közhuszár, vagy épp egy tiszt áll előttünk.