promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet királyné verset írt Magyarországról, azonnal kikerekednek a szemeid a sorok láttán

Erzsébet királyné verset írt Magyarországról, azonnal kikerekednek a szemeid a sorok láttán

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Szívhez szóló a magyaroknak írt vers, minden sorából árad a kedvesség.

Erősen szentimentális kapcsolata volt Magyarországgal és a magyar néppel Wittelsbach Erzsébet királynénak, I. Ferenc József császár feleségének, akit sokan csak Sissiként ismernek. Erzsébet királyné köztudottan nagyon imádta a szabadságvágyó magyarokat, rajongott a magyar kultúráért és a nyelvért.

Olyannyira, hogy mindenáron meg akart tanulni rendesen magyarul beszélni, amelyben Majláth János, Homoky Imre, Ferenczy Ida és Falk Miksa is segítségére voltak. Sissinek egy idő után sikerült is tökéletesen elsajátítania a magyar nyelvet, ami közelebb is hozta a magyar nép, illetve a magyar lélek megértéséhez.

Sissi ráadásul nagyon érzékeny is volt arra, hogy jó legyen a magyarja, folyamatosan fejleszteni akarta, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a saját férjével, Ferenc Józseffel is olykor magyarul levelezett, Rudolf fiával és Mária Valéria lányával pedig szinte a kezdetektől fogva magyarul írtak egymásnak. Ez az érzékenység egyszer például férjének írt levelében jött ki:

„Falk épp most mondta nekem, hogy a stílusom még nagyon merev és németes, és hiányzik belőle az a bizonyos magyar lágyság. Szomorú és lehangoló, hogy esztendei fáradozással sem jutottam előbbre. Kérlek, legalább egyetlenegyszer írj nekem egy levelet magyarul, összehasonlításként”

Erzsébet királyné már az 1850-es években megszerette a magyar mondákat, népmeséket, regéket és az 1848-49-es szabadságharc idején sikerült történeteinket, később pedig Jókai Mór egyik rajongója lett. Már királynéként folyamatosan magyar nyelvű újságokat szeretett olvasni, külön embere volt erre, aki ezeket beszerezte – olykor még politizált is magyar nyelven különböző levelekben.

Az is beszédes, hogy amikor 1875-ben agyrázkódást szenvedett egy lovasbaleset miatt, akkor először magyarul szólalt meg, miután magához tért, és állítólag az ellene elkövetett merénylet során is magyar volt az utolsó szava: „Mi történik velem?”.

A királyné ráadásul az egyik legszebb versét is a magyarokhoz szegezte, amelynek soraitól minden magyar szeme egy kicsit megmelegedik:

Ó, Magyarország, szép világ!

Tudom én, élsz gyötrő láncon.

Úgy levenném én rabigád,

Kezem, lásd, nyújtani vágyom.

 

Haza, s szabadság: sok dalia

Ezekért ért oly bús véget.

Kötelékünk bár fonódna ma.

Királyt adhatnék néktek!

 

Magyar hadd lenne, hadd e-honbeli hős

Vas a karja, tiszta a híre

Derék értelmű férfi, erős

S csak a földért verne a szíve

 

Alkotna szabad magyar hazát,

Örökre – legyőzve az átkot!

Itt osztaná örömét-bánatát

Így lenne hű királytok!

(Forrás: Mandiner)

Ha meg akarsz tekinteni egy érdekes dokumentumfilmet Sissi királynéről, kattints a videóra: