promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem gyilkosság okozta Sissi halálát, egészen másba halt bele a magyar királyné - legalábbis a musical bakija miatt
Borítókép:  TV2 Play
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sissi helyett egy társalkodónőt gyilkoltak meg Genfben.

Mindannyian jól ismerjük Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, azaz Wittelsbach Erzsébet osztrák császárné, cseh és magyar királyné történetét. A köznyelvben gyakran Sisi vagy Sissi néven is emlegetett királyné 16 évesen kötött házasságot Ferenc Józseffel, és köztudott, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolt a magyarokkal. Erzsébet gyakran időzött Magyarországon, és nagy szerepet játszott az 1867-es kiegyezésben is. A királyné halálát 1898. szeptember 10-én egy olasz anarchista, Luigi Lucheni okozta Genfben. Sissi nyughelye Bécsben, a kapucinusok császári kriptájában található.

A császárné és magyar királyné életéről egy musical is készült, aminek ősbemutatója 1992-ben volt a bécsi Theater an der Wienben. Az Elisabeth aztán több országban is kapott feldolgozást, többek között Magyarországon is. 1996. augusztus 17-én mutatták be nálunk először a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Budapesti Operettszínház előadásában. A Kerényi Miklós által rendezett darabban Sáfár Mónika és Janza Kata játszották felváltva Ausztria császárnéját; az előadás a Sissi elleni merénylettel, valamint a Halállal való "szerelem" beteljesülésével ér véget (ezt a finálé részt az alábbi videóban láthatjátok is).

Akik látták a darabot, emlékezhetnek erre a tragikus jelenetre, hogy Luigi Lucheni a Halál intésére odarohan Elisabeth-hez, és egy tőrrel szíven szúrja őt. Janza Kata számtalanszor halt meg így a színpadon, egy alkalommal viszont megúszta a merényletet.

A Lucheni-t alakító színész ugyanis véletlenül nem őt, hanem a mellette álló, társalkodónőt játszó színésznőt sebesítette meg. Janza Katának tehát improvizálnia kellett, hiszen Sissi-nek mindenképpen meg kell halnia a darab végén.

„Gondolkoztam, hogy mit lehet ebben a helyzetben csinálni, és attól, hogy ő tulajdonképpen összerogyott mellettem, attól én kaptam egy szívinfarktust hirtelen, és összeestem középen”

- mesélte el a történetet a Szerencsekerék-ben Janza Kata.

Kasza Tibi poénkodott is azzal, hogy így gyakorlatilag a musicalben megmásították a történelmet: Sissi halálát nem is gyilkosság, hanem szívinfarktus okozta.

A Szerencsekerék keddi adásának fődíj játékába végül a színésznő jutott be, de sajnos az utolsó feladványt már nem tudta megfejteni, ezért az összegyűjtött pénzösszeget ott kellett hagynia. Mindazonáltal így is emlékezetes adás volt, amit a nézők is megjegyeztek a műsor közösségi oldalán.

Nem gyakran fordul elő, hogy a nézők ne szidalmaznák az adások sztárjátékosait, de most sokan egyetértettek abban, hogy Janza Kata egy üde színfolt volt a Szerencsekerék történetében. Legutóbb talán Rózsa Györgynél kapott ennyi pozitív visszajelzést a műsor.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás