promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jókai Mór megbolondult az élete végére? Lánya gyámság alá akarta helyeztetni az írót botrányos akciója után
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy port kavart anno, hogy Jókai Mór egy nála 54 évvel fiatalabb színésznőt vett feleségül.

Talán a magyar irodalmi élet egyik legnagyobb botránya volt még a 19. század végén, amikor a mai napig az egyik legelismertebb regényírónk, Jókai Mór feleségül vette a nála 54 évvel színésznőt, Nagy Bellát.

Az író felkarolta a fiatal színésznőt és el is indította a színészi pályán, majd haláláig egyengette útját. A család és a baráti kör azonban ellenezte a házasságot, ami végül oda vezetett, hogy Jókai minden kapcsolatot megszakított a családjával. Jókai olyannyira szerette fiatal feleségét, hogy az összes hagyatékát is a lányra hagyta és egyáltalán nem érdekelte mások véleménye. A házasságuk 5 évig, az író halálig tartott.

De hogyan is alakult ki a szerelem?

Még 1897 tavaszán bekopogtatott Jókaihoz egy fiatal lány, aki előadta neki, hogy színésznő szeretne lenni, azonban szülei nehéz anyagi helyzete nem teszi számára lehetővé, hogy a színiiskolai tandíjat kifizessék. Bella akkor arra kérte az írót, hogy hallgassa meg szavalását, s ha arra méltónak találná, pártfogolja őt a művészi tanulmányaiban.

A fiatal lány elszavalta Arany János Tetemre hívását, s amikor befejezte, Jókai homlokon csókolta a lányt. Bella az író segítségével bejutott a Nemzeti Színházba, ahol ösztöndíjasként tanult, ám tanárai nem látták benne az elhivatottságot. Ekkor azonban a szerző elintézte, hogy a lány Rákosi Szidi iskolájában képezhesse magát tovább tandíjmentességet élvezve.

Nagy Bella ezután főleg Jókai darabjaiban lépett fel az óbudai színházban és a krisztinavárosi Fővárosi Nyári Színkörben, az író pedig minden szereplését megnézte. Nem is meglepő, hogy ő volt az aki felhívta a lapok figyelmét is a lányra, ekkor pedig már azt is rebesgették, hogy nem csupán pártfogás ez az író részéről, hanem szerelem bontakozik ki kettejük között. Nem sokkal később pedig kiderült, hogy igazuk is volt.

Az idős író végül 1899. szeptember 16-án Budapesten, a Terézvárosban feleségül is vette az akkor húszesztendős Nagy Bellát. Ha ez pedig nem lenne elég,  kölönböző források mutatnak arra is, hogy az ara gyermeket is várt ekkor, s tán nem is a 75 éves írótól. 

Míg végre 1899 őszén szeptember 16-án kipattan minden. A lapok a leghitelesebb formában meghozzák a hírt, hogy a hetvennégy éves aggastyán megházasodott, elvett egy fiatal színésznőt, Grósz Bella kisasszonyt. Az egész országon végigszáguldott a villám gyorsaságával a pikáns hír. És feltárultak egész meztelenségükben a kínos családi jelenetek, melyek azt megelőzték, a baráti közbelépések és minden egyéb, ami azzal összefüggött, végighurcolva a dicsőségtől körülragyogott emberi főt a parázna beszédek, gúnyos tréfák kloákáján. Minden jobbérzésű embernek fájdalmat, lehangoltságot okozott ez.

– írta házasságkötésükrők Mikszáth Kálmán, a Jókai Mór élete és kora című művében.

Az eseményt talán nem meglepő módon a közvélemény is óriási felháborodással fogadta. Az olvasóközönség egy része ezt követően az írónak a regényeit a fiatal zsidó színésznővel kötött házassága miatt nem vásárolta, és csökkenni is kezdtek az eladott példányszámok. Jókai Mór lánya, Feszty Árpádné Jókai Róza pedig olyan messzire ment volna, hogy az író követésére magándetektívet akart fogadni és gondnokság alá kívánta helyezni az idős írót, ez azonban végül nem történt meg.

Forrás: Glamour / Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás