promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Száz éve kihaltnak vélt óriási fenevadat találtak egy cirkuszban

Száz éve kihaltnak vélt óriási fenevadat találtak egy cirkuszban

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Azt gondolták, hogy nincs többé, pedig él és virul – bár meglehetősen tragikus körülmények között.

Számos állatfaj sorsát az ember pecsételte meg az öncélú túlvadászással és trófeagyűjtéssel, mára több olyan ikonikus állatfaj van, amely a kihalás szélére jutott vagy ténylegesen kihalt. Ilyen a legendás Disney-film, az Oroszlánkirály Zordonját megtestesítő úgynevezett berber oroszlán, vagy más néven núbiai vagy atlasz-oroszlán is, amelyből már mintegy 100 éve nem láttak élő példányt.

Az Afrikában tömegesen élő oroszlánfajta egyedieknek szám a 20. század első felében csökkent le jelentősebb mértékben, az utolsó vadon élőnek hitt példányt 1922-ben egy vadász lőtte ki az utolsó információk szerint. Ekkor teljesen kihaltnak hitték a jószágot, ám szerencsére találtak arra utaló jelet, hogy még életben van.

Igen ám, de ezek nagy része fogságban, elsősorban cirkuszban és állatkertben találhatók, az elmúlt 30 év során több cirkusz tenyészetében bukkantak fel atlasz-oroszlánok világszerte – arra vonatkozóan viszont nincs egyetértés, hogy ezek mennyire tiszta egyedek, elképzelhető, hogy tiszta berber oroszlán már nincs köztünk.

Vannak olyan egyedek a cirkuszokon kívül, amikről úgy gondolják, hogy berber oroszlánok lehetnek: a Port Lympyne vadasparkban található tizenkét egyed feltehetően az egykori marokkói királytól, az Addisz-Abeba-i állatkertben található 11 egyed pedig a hajdani etióp császár magánállatkertjéből származhat.

Fontos jellemzője volt egyébként a berber oroszlánoknak, hogy a hímeknek dús és fekete a sörénye, ez azonban más, fogságban élő állatoknál is megjelenik, amelyek az Atlasz-hegységhez hasonló vagy hidegebbe éghajlatú területekről érkeznek – ezért is nagyon nehéz azt mondani, hogy élő példányok léteznek-e még.

Az viszont biztos, hogy a legtöbb afrikai oroszlántól eltérően ez a faj hegyi ragadozó volt és kifejezetten kedvelte az erdős területeket. Hasonlóan az Atlasz-hegységből érkezett a berber leopárd és az atlasz-medve is, azonban ezek mára szintén kihaltak a vadonból, ismert egyed nélkül.

Ha pedig a berber-oroszlánról szeretnél megtekinteni felvételt, kattints a videóra: