promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
25 érdekesség a 25 éves Oroszlánkirályról
Borítókép:  Facinate
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

El tudjátok képzelni Az Oroszlánkirályt Hakuna Matata nélkül? Pedig majdnem nem került bele a filmbe.

Ha belegondolok abba, hogy egyidős vagyok kedvenc Disney-rajzfilmemmel, Az Oroszlánkirállyal, végigfut a hátamon a hideg.

A klasszikus mese élőszereplős változata július 18-án kerül a magyarországi mozikba, szóval kétszeresen indokoltnak éreztem, hogy elkészítsem ezt a listát, amiben olyan érdekességeket szedtem össze, amit nem biztos, hogy eddig tudtatok az 1994-es rajzfilmről:

  1. James Earl Jones előtt Liam Neeson-t és Sean Connery-t is felkérték, hogy kölcsönözze Mufasa hangját, azonban a két színész ezt visszautasította.
  2. Az Oroszlánkirály az első olyan Disney-film, amelyet lefordítottak zulu nyelvre.
  3. Jeremy Irons Zordonja annyira lenyűgözte a film animátorait, hogy a színész arcvonásait belerajzolták a karakterbe. Egyébként Jeremy Irons ezért a szerepéért majdnem elnyerte az MTV Award Legjobb Negatív Hősnek járó díját.
  4. A film eredetileg A dzsungel királya címet kapta volna, azonban ezt a Disney gyorsan megváltoztatta, mikor rájöttek, hogy a dzsungelben nem élnek oroszlánok.
  5. Biztos mindenki emlékszik arra a jelenetre, mikor Simba egy csordányi gnú elől menekül. Ennek a durván két és fél perces jelenetnek a meganimálása körülbelül három évig tartott, és egy új szoftvert is írtak hozzá, hogy megfelelően el tudják készíteni.
  6. A filmben szerepet kapott volna egy Mee-Too nevű oroszlánkölyök, egy denevérfülű róka és egy orrszarvú egy madárral a hátán. Ezek végül nem kerültek bele a végső változatba, de Az Oroszlánkirály 2. részének egyik jelenetében láthatunk orrszarvúakat madarakkal a hátukon.
  7. Kisebb érdekesség, hogy Zordon az egyetlen oroszlán a filmben, akinek egész idő alatt kint vannak a karmai.
  8. Zazu szerepére az 1989-ben elhunyt Graham Chapman kivételével a Monty Python minden tagja szóba jött, mint potenciális jelölt. Végül Rowan Atkinson kapta meg a szerepet.
  9. Az Oroszlánkirály a Disney 32. egészestés rajzfilmje, amely világviszonylatban a harmadik legtöbb bevételt hozó animációs film a mai napig.
  10. A film egyes elemeiben párhuzamot mutat a Hamlettel, a bibliai József és Mózes történetével, valamint a Bambi című Disney rajzfilmmel.
  11. A film egyik zenés jelenetében Zordon egy szikláról figyeli a menetelő hiénákat. Ezt a jelenetet Hitler és a náci csapatok vonulása ihlette.
  12. A rendező elmondása szerint a „Hakuna Matata” című dal eredetileg nem volt benne a filmben, helyette egy bogárevésről szóló dal szerepelt volna.
  13. A premier előtt néhány héttel, többek között, Elton John is megnézhette a filmet, aki észrevette, hogy az „Érzed már a szív szavát” című dalt kihagyták. Ezt az ő kérésére visszatették. 1995-ben ez a betétdal Oscar-díjat kapott.
  14. Nala anyjának a nevét nem említik a filmben, de a stáblistából és a film reklámjaiból kiderül, hogy Sarafina.
  15. „A trón úgy csábít, nagyon hív” című dalt eredetileg Mufasának írták és „Királynak lenni” volt a címe. Azonban James Earl Jones énekhangja nem illett hozzá, így átdolgozták és Simba dalaként került bele a filmbe.
  16. Az animátorok munkáját segítve élő oroszlánokat és szarvascsőrű madarakat vittek be a stúdióba, hogy testközelből vizsgálhassák az állatok mozgását.
  17. A Disney híres arról, hogy legelső és leghíresebb figuráját, Mickey egeret elrejtik a filmjeikben. Az Oroszlánkirály egyik jelenetében is látható csillagkép formájában.
  18. A film készítése alatt Pumba animátorának felesége várandós volt. Ez az oka annak, hogy a karakter gyakran simogatja a hasát.
  19. Néhány karakter nevének szuahéli nyelven jelentése van: a Simba oroszlánt jelent, a Pumba lustát, a Nala ajándékot, a Rafiki pedig barátot.
  20. A producerek azt szerették volna, hogy az „Érzed már a szív szavát” dal Timon és Pumba vicces duettje legyen. Elton John-nak azonban ez nem tetszett.
  21. Mufasa oroszlánüvöltését egy grizzlymedve, egy tigris és egy repülőgép hangjából keverték össze.
  22. Eredetileg a film az oroszlánok és a páviánok közti rivalizálásról szólt volna. Utóbbiaknak Zordon lett volna a vezetőjük.
  23. A Disney párhuzamosan készítette Az Oroszlánkirályt és a Pocahontas-t. A stúdió azt gondolta, hogy a Pocahontas-nak nagyobb sikere lesz.
  24. Az emlékezetes nyitójelenet annyira jól sikerült, hogy a Disney végül ezt használta a film előzetesének, méghozzá vágatlanul.
  25. A filmet négy Oscar-díjra jelölték, ebből kettőt kapott meg: Az „Érzed már a szív szavát” című dalért a Legjobb eredeti filmdalnak járó díjat, és a Legjobb eredeti filmzenéért járó díjat, amelyet Hans Zimmer szerzett.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás