promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Monumentális fémszörnyet sodort partra a víz – amikor közelebb mentek, mindenki ledöbbent

Monumentális fémszörnyet sodort partra a víz – amikor közelebb mentek, mindenki ledöbbent

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Egy gigantikus baljós szörnyeteg felforgatta a helyiek életét – de nem egy élőlényről volt szó.

Az első világháború után elfogtak két német tengeralattjárót, az U-118-at és az UB-121-et, melyeket a francia Francis Garnier romboló viharos időben próbált elvontatni az essexi Harwichból Brestbe, Franciaország legnyugatibb kikötőjébe. Csakhogy 1919. április 15-én a kora reggeli órákban az U-118-as vontatókötele megsérült a viharban, a tengeralattjáró pedig önálló életre kelt, végül pedig a dagályban megfeneklett, alig néhány méterre Hastings tengerparti házaitól. 

A korabeli cikkek és képek arról tanúskodnak, hogy az U-118 hirtelen és rendkívül meglepő érkezését követően népszerű turisztikai látványossággá vált, olyannyira, hogy a húsvéti ünnepek alatt az egész országból több ezren látogattak el Hastingsbe, hogy megnézzék. A Hastings and St Leonards Observer május 19-én így számolt be az eseményről:

"A hír hamarosan elterjedt, és kedd reggel az üzleti útra tartó emberek is arra fordultak, hogy megnézzék a kuriózumot. A szél nagyon erősen fújt, és a tenger magasan állt. Ahogy a délelőtt előrehaladt a dagály, a hajót hatalmas hullámzás rázta. A hajó egy tehetetlen, mégis baljós szörnyetegnek tűnt, ahogy a Harold Place sétánytól alig néhány méterre a hullámok között hempergett. A nap folyamán több ezer néző volt jelen."

Abban az időben a legtöbb ember nem ismerte a tengeralattjárókat, így a partra vetett gigantikus tárgy sokak számára érdekes, sőt egyenesen lenyűgöző volt. Ugyanakkor a partra hozására tett kísérletek kudarcba fulladtak, ahhoz pedig túl közel volt a nyilvános strandhoz és a Queen's Hotelhez, hogy robbanóanyaggal fel lehessen bontani.

Végül a haditengerészet főparancsnoksága engedélyt adott a városnak arra, hogy a tengeralattjáró megtekintéséért díjat szedjen az emberektől, hogy pénzt gyűjtsön az első világháborúból hazatérő katonák üdvözlő rendezvényére. A látványosságot pedig végül annyian látogatták meg, hogy 273 font (mai árfolyamon körülbelül 11 776 forint, vagyis 4,2 millió forint) gyűlt össze az alap számára.