promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus ősi dolgot szúrtak ki az űrből készült felvételeken Mexikóban, igazán lehengerlő tudás

Gigantikus ősi dolgot szúrtak ki az űrből készült felvételeken Mexikóban, igazán lehengerlő tudás

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Elképesztő az, amire egy-egy fotó fényt deríthet.

A modern városokról azt gondolnánk, hogy ezek annyira újak, hogy nincs is több száz vagy több ezer éves előképük. Ám az igazság az, hogy bizony modern korunk legnagyobb városai közül nagyon soknak elképesztően régi előképei vannak, amelyek a mai napig láthatók, ha nem is szabad szemmel, repülővel, esetleg az űrből nézve bizony elképesztő látványban lehet részünk.

Mexikóváros a világ egyik legnépesebb fővárosa, a külvárosaival és elővárosaival együtt több mint 20 millió ember lakik itt, Mexikó központjában. 

Kevesen tudják, hogy Mexikóváros nem egy 18. vagy 19. századi nagyváros, amelyet még a hódítók, az európai betelepülők hoztak létre közösen az itt lakókkal, hanem nagyon komoly előképe van, hiszen arra területre épült, ahol még korábban a piramisépítésekről is híres aztékok hoztak létre.

Itt áll ugyanis Tenochtitlán.

[[cikk2]]

Hernán Cortés konkvisztárdor el volt ájulva a város szépségét illetően még a 16. század elején, majd jött a háború, és a birodalom elbukott. A konkvisztádor háromhónapos ostrom után foglalta el a várost. A várost lerombolták, a piramisok köveiből épült fel a későbbi Mexikóváros városmagja is.

A mai város viszont megőrizte az azték város vonásait, az utcák is sok helyen ott futnak, ahol korábban az aztékok korában. A spanyolok pedig ezen még csiszoltak, és így állt össze a ma is látható magja a városnak. Amúgy az aztékok városa korábban egy tó közepén állt, de ezt később lecsapolták, így tudott a város terjeszkedni a továbbiakban.

Íme így nézett ki egykor az aztékok csoálatos szépségű városa:

(Forrás: The Archaeologist)