promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gigászi fekete piramis épült Magyarországon, pár hét alatt nyoma veszett a rejtélyes építménynek

Gigászi fekete piramis épült Magyarországon, pár hét alatt nyoma veszett a rejtélyes építménynek

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Alig maradtak feljegyzések a furcsa emlékműről, ami eltűnt, majd más helyen újra megjelent.

Az első világháború kegyetlen szenvedést hozott a teljes kontinensre, Magyarországon pedig különböző módokon próbálták meg feldolgozni a nemzeti tragédiát, amit az elhunytak és a területi veszteségek jelentettek. Dalok, versek, emlékművek jelzik, mekkora trauma érte az országot, a fővárosban viszont már évekkel korábban, gyakorlatilag a háború kitörésének hírére emlékművet emeltek.

Mindenszentek idejére egy fekete piramis képében húztak fel egy gyászemelvényt a Kossuth-mauzóleum mellé, amiről a Soproni Napló riportere számolt be. A furcsa építmény röviddel később eltűnt, majd 1915. novemberében egy földpiramis vette át a helyét, ami viszont már hosszú ideig látható volt.

„Impozáns, megrendítően szép volt ez a kép. Emeletmagasságú, fekete piramis. Mintha egy egész ország reménysége és bánata nyugodna és lázongna alatta. A fekete piramis négy oldalán óriási fehér kereszt. Minden sarkon 3—3, arannyal diszes, csonkaoszlop lebontva virággal, koszorúval. A legnagyobb s legszebb koszorú a pálmás emelvény kegyelet-disze, a főváros virágai…”

- idézte a 24.hu a korabeli beszámolót.

„Köröskörül négy lépcsőfok megrakva sorba, sűrűn, tengernyi virággal, csokorral, koszoruval, pálmaággal. A „nagy sir” előtt tábortűzhöz, vagy pásztortűzhöz hasonló, 2-3 méter magas lángoszlop ég, lobog, szikrázik s emelkedik belőle füst fölfelé, messze, széjjel a látóhatáron s beborítja szürke, simogató fátyollal az egész óriás piramist. Messziről látszott a tűz. Szokatlan, más, ember arató csaták emlékéhez méltó. A közönség, a gyászolók s a kegyelethozók tartják ébren a tüzet.”

A riportban hozzátették, hogy az emberek szomorúan helyezték el a gyertyákat az emlékműhöz, de persze az „üzlet” már itt is megjelent, a gyertyaárusok kiabálva keltettek figyelmet, hogy minél többet eladhassanak portékájukból.