promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tömeggyilkosok emlékművénél koszorúznak: a fővárosi kedélyeket törvénysértő, hihetetlen esemény borzolja
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ilyen eseményt a törvények nem engedélyezik, de még nem jött hír intézkedésről.

A magyar történelem nem volt nehézségektől mentes - különösen így volt ez a 20. században. Ha nem lett volna elég a korábban sosem látott mértékű pusztulást és az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását hozó I. világháború, utána még a 133 napig tartó Tanácsköztársaság pusztítását is kénytelen volt az ország elviselni.

A Magyarországi Tanácsköztársaság története a 20. század elején, az első világháború utáni időszakban, pontosabban 1919 márciusában kezdődött, és rövid, ám igen tragikus és dicstelen időszak volt a magyar történelemben. A Tanácsköztársaság megalakulása és bukása jelentős hatással volt az ország politikai és társadalmi életére.

Az első világháború során a Habsburg Birodalom összeomlása és a háborúból való kiválás Magyarországon is rendkívül zűrzavaros időszakot eredményezett. A császári rendszer összeomlása után a Habsburgok nélküli Magyarországon különböző politikai és társadalmi erők próbáltak teret nyerni, köztük a kommunista és szociáldemokrata mozgalmak is.

A Tanácsköztársaság megalakulását egy radikális baloldali forradalom előzte meg. Az 1918-as ősz hatalmas társadalmi feszültségeket és zűrzavart hozott Magyarországon. Az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlása után kikiáltották a Magyarországi Tanácsköztársaságot, amelyet elsősorban a szociáldemokrata és kommunista erők támogattak. A Tanácsköztársaság vezetője Kun Béla lett.

Az akkori állapotokat talán jól leírja az, hogy Budapest lakossága kifejezetten várta, hogy a román hadsereg szállja már meg végre Budapestet, és vessen véget a bolsevizmusnak - a teljesen fékevesztetté váló berendezkedés szinte válogatás nélkül gyilkolt, Szamuely Tibor úgynevezett "halálvonattal" járta az országot, találomra kiválasztott földműveseket végeztek ki, az atrocitásokat szinte felsorolni sem lehet.

Bár a kommunizmus bűneinek relativizálást a törvény is bünteti, ennek ellenére hihetetlen módon Budapesten, Újpesten emlékműve is áll, amihez egy a legnagyobb közösségi oldalon közzétett fénykép alapján megemlékezést is szerveznek.

Hivatalos esemény nincs, és a hozzászólások alapján sem lehet azért túl nagy tömegre számítani, de azért voltak támogató kommentek is - egyelőre nem érkezett hír az eseménnyel kapcsolatos intézkedésekről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás