promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes fotókat csempészett ki Észak-Koreából egy turista, számos titok lelepleződött az elnyomó államról

Döbbenetes fotókat csempészett ki Észak-Koreából egy turista, számos titok lelepleződött az elnyomó államról

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Időről-időre kikerülnek bizonyítékok, hogyan töltik az észak-koreaiak mindennapjaikat.

Észak-Korea minden túlzás nélkül állítható, hogy a világ egyik leginkább elnyomó állam. Az önmagát kommunistaként identifikáló diktatúra nagyon erős személyi kultuszra épít, a helyi lakosság agyát gyakorlatilag folyamatosan mossák vagy kísérlik meg átmosni, sajnos sokaknál ez működik is.

Phenjan azonban ennek ellenére még csak azt sem tudja elmondani magáról, mint a keleti blokk hajdani vidámabb barakkjai, hogy az elnyomásért cserébe legalább adnak valamit (lakást, hétvégi házat, Trabantot, bármit), az észak-koreaiak ugyanis brutális mélyszegénységben élnek, vannak olyan évek, amikor tényleg nincs mit enni.

A kommunista államok már korábban is demonstrálták, hogy amennyiben gazdaságról van szó, akkor elégtelenre vizsgáznak, fenntarthatatlanok azok a gazdasági tervek és termelőszövetkezeti formák, amire építenek. Ez pedig Észak-Koreában is látszik, bár feltehetően az állampárt tagjait kevéssé érdekli, ameddig nekik csurran-csöppen.

Ebből a tekintetből Jeonmi Park beszámolói a brutálisak, aki arról lett híres, hogy Kínán keresztül sikeresen megszökött a kilencvenes évek Észak-Koreájából. Neki szörnyű beszámolói vannak különböző podcastekben, egyebek mellett utcán heverő halottakról és patkányevésről is beszélt az elnyomó állam kapcsán, egy ilyen beszámolót az alábbi videóban lehet megtekinteni.

Észak-Korea egy notóriusan zárt ország, amely nem enged nyugati médiát gyakran a saját közelébe, ezért a turistákon múlik, hogy vannak-e elég bátrak ahhoz, hogy kicsempésszenek képet. Szerencsére ilyenek is vannak, így különös betekintést tudunk nyerni az észak-koreai mindennapokba, jelen esetben két TikTok-felhasználónak köszönhetően.

A képeken látszik, ahogy az utcák meglehetősen üresek, az épületek alapján pedig tagadni sem lehetne, hogy egy kommunista államról van szó, a szovjet brutalizmus dominál az épületek terén. A személyi kultusz és a propaganda is érződik, több helyen is kint vannak a vezetők képei, gondolatai, illetve az állam nagyságát dicsérő írások. Annyi pozitívum, hogy az ételek egészen jónak tűnnek, amelyek mind megtekinthetők a TikTok-videóra kattintva, egy léptethető album formájában.

Egy másik felhasználó által közzétett videóban pedig látszik, ahogy felújítási munkálatok zajlanak Észak-Korea azon részén, ahol a videós elhaladt, itt elég rossz állapotban van a környék. Itt már több ember van az utcán, de a brutalista épületek, valamint a munkásokat éltető plakátok itt is tetten érhetők, azok nem maradhatnak el.

@dailywax Inside view of North Korea that tourist don’t have access to!! Jaka Parker on Youtube #northkorea #news #foryou #foryoupage #viral #update #propoganda #trumanshow ♬ F. Down - Undoing &

Nagy kérdés, hogy mikor jut el az észak-koreai nép arra a pontra, hogy fellázad az elnyomás ellen, ha egyszer eljut. A Kim-dinasztia már több mint 70 éve tudja érvényesíteni akaratát, és egyelőre nem tűnik, hogy egyhamar aggódniuk kell a hatalmuk miatt – még ha időről-időre fel is röppen a Dél-Koreával való újraegyesülés gondolata.