promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A Nemzeti Színház elkeseredett lépésre szánta magát, közel a vége, ez már valódi matt-helyzet

A Nemzeti Színház elkeseredett lépésre szánta magát, közel a vége, ez már valódi matt-helyzet

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Váratlan fordulat a Vidnyánszky-botrányban, a Nemzeti Színház legújabb közleménye alapján a színészek állnak nyerésre.

Ismét újabb fejlemény a napok óta tomboló Vidnyánszky-botrányban. Miután Szász Júlia egy hosszú posztban leírta, hogy milyen pénzeket is kapott a Nemzeti Színháztól, az intézmény kiadott egy közleményt, amivel gyakorlatilag sakkot adtak a fiatal színésznőnek, majd maga Vidnyánszky Attila is bement az ATV-be, és élő adásban üzent valamit kedvenc Júliájának. Az igazgató többször is említést tett a balesetben megsérült Horváth Lajos Ottóról is, aki Vidnyánszky szerint igenis felelős a történtekért, ugyanakkor felsorolta, hogy A mi kis falunk szereplője milyen pénzeket kapott eddig a színháztól és a biztosítótól.

Nem telt bele sok időbe, hogy Horváth Lajos Ottó a saját oldalán reagált az igazgató szavaira. A színművész nem akart eddig a nyilvánossághoz fordulni, mert abban bízott, hogy sikerül korrekt, konfliktusmentes és emberi tárgyalásokkal lezárni ezt a kártérítési ügyet, de aztán látta, hogy Vidnyánszky Attila megszegte a titoktartási egyezségüket, és olyan valótlan dolgokat állított a televízióban, amire egyszerűen muszáj volt reagálnia.

Horváth Lajos Ottó rámutatott arra, hogy Vidnányszky Attila nem először és nem egyszer teljesen fals adatokat közölt azokról az összegekről, hogy Szász Júlia mellett ő is milyen pénzeket kapott. Mivel kényszerhelyzetbe került, úgy látta jónak, ha reagál a Nemzeti Színház főrendezőjének állításaira, és leírta, hogy pontosan milyen összegeket kapott és kitől az "egyértelműen maradandó fogyatékossággal járó balesete" kapcsán:

  • 2x701.100 forint "gyorssegélyt" a Nemzeti Színháztól,
  • 765.850 forint támogatást a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól,
  • 1.000.000 forint összegű jogcím nélküli előleget a munkáltató felelősségbiztosítójától
  • 136.000 forintot a színház csoportos biztosításából, amellyel a színészeit biztosítja
  • 780.000 forintot a Színházi Dolgozók Szakszervezetétől és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesülettől, havi 130.000 forintos részletekben,
  • a havi 271.700 forint, a felmondásáig összesen 1.901.900 forint táppénzt.

Látszik tehát, hogy Vidnyánszky Attila valóban nem mondott igazat az ATV-ben, ő ugyanis azt állította, hogy Horváth Lajos Ottó másfél milliót kapott kártérítési előlegként, de ez valójában egymillió forint volt, ugyanakkor a színművész sem kapott eddig semmiféle kártérítést, hiszen a táppénz nem minősül kártérítésnek. Horváth Lajos Ottó hozzátette, hogy őt nem kereste meg senki 2,4 millió forintos összeggel kapcsolatban - legalábbis erről sem ő, sem a jogi képviselője nem tud.

A színésznek az fáj a legjobban, hogy Vidnyánszky Attila őt tette felelőssé a saját balesetéért, pedig a Fővárosi Főügyészség kiadott egy közleményt, amiről eddig érthetetlen módon kevés szó esett, pedig benne van az igazság:

„A nyomozás adatai alapján az ügyészség szerint egyértelműen megállapítható, hogy a sértettek sérülésének oka az volt, hogy a színházi díszletelem az előadások biztonságos lebonyolítására nem volt alkalmas. (...) „Az ügyészség nyomozati utasításokat adott arra nézve, illetve annak érdekében, hogy a vonatkozó foglalkozási szabályok és az azok betartásáért felelősök teljeskörűen tisztázásra kerüljenek. Ezek végrehajtása után lehet majd csak állást foglalni abban a kérdésben, hogy pontosan mely szabályok megsértéséért, és kit, vagy kiket terhelhet a megalapozott gyanú”.


Ezt látva a Nemzeti Színház nem késlekedett, gyorsan kiraktak ők is egy újabb közleményt a saját közösségi oldalukra, amiben megpróbáltak ugyanazt a taktikát követni, mint Szász Júlia esetében, tehát sakkot akartak adni Horváth Lajos Ottónak, de olvasva a színművész fenti sorait, ez már csak olyan kétségbeesett menekülési próbálkozásnak tűnik az egyértelmű és kikerülhetetlen matt előtt.

Miután közzétették, hogy szerintük mennyi pénzt kapott valójában Horváth Lajos Ottó, kiadtak egy harmadik közleményt, amiben már nyilatkozatháborúként hivatkoztak az elmúlt napok történéseire. Tulajdonképpen ez már egy elkeseredett lépés a részükről; mintha elfogadták volna a vereséget, és beletörődtek volna abba, hogy ez már tényleg matt-helyzet. Egy biztos, már közel a vége, hamarosan kiderül, melyik oldalon van az igazság, és ki nyerte ezt a játszmát.

A Nemzeti Színház legutolsó közleményét változtatás nélkül, teljes egészében közöljük:

Érdemi párbeszéd helyett nyilatkozatháború

Az elmúlt hónapok történései megrázták a Nemzeti Színház társulatát. Nem pusztán a baleset ténye jelentett traumát, hanem a balesetet szenvedett volt kollégák részéről tapasztalt elhatárolódás a színház vezetésétől és közösségétől, illetve a kommunikációra való hajlandóság teljes hiánya.

Sajnálatos módon nem a színházi világ csodáitól, a közös alkotások sikereitől hangos a sajtó, hanem a nyilvánosság előtt zajló üzenetekben megfogalmazott fals és a legtöbb esetben nem helytálló információktól.

A Nemzeti Színház hónapokig igyekezett kerülni a nyilvános felületeken történő kommunikációt, azonban jelen helyzetben már kénytelen e csatornákon is reagálni a történtekre. Ugyanakkor a színház vezetése továbbra is reménykedik az elmúlt hónapok negatív történéseinek mielőbbi, mindenki számára megnyugtató módon történő lezárásában és teljes figyelmével az alkotó, művészeti értékek teremtésére irányuló munkára koncentrálni.