promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Fordulat a Vidnyánszky-botrányban: a Színház sakkot adott Szász Júliának

Fordulat a Vidnyánszky-botrányban: a Színház sakkot adott Szász Júliának

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Megszólalt a Nemzeti Színház, nyilvánosan kitálaltak Szász Júlia ügyében.

Tovább dagad a botrány Vidnyánszky Attila és Szász Júlia között. Az előadás alatt bekövetkezett sajnálatos baleset után egyre inkább megy az adok-kapok, és mindig újabb lépésekkel próbálják meg egymást sakkban tartani a művészek. Mindenki a maga igazát állítja, de hogy mi a tényleges igazság, azt egyelőre nem tudni.

Vidnyánszky Attila nemrég olyan kijelentéseket tett, hogy mind Szász Júlia, mind Horváth Lajos Ottó részére több mint öt-öt millió forintot kapott tavaly november óta, továbbá tagadja, hogy nem ismerik el az üzemi baleset tényét, azt viszont nem ismerik el, hogy a színházat kizárólagos felelősség terhelné, hiszen - ahogy a rendező fogalmazott - itt a színész is hibázott.

Ezekre a kijelentésekre reagált egy hosszú posztban Szász Júlia: a közösségi oldalán pontosította azokat az összegeket, amik valóban kiutalásra kerültek a számára, és rámutatott arra, hogy ez az összeg nemhogy meghaladná, de konkrétan a közelében nincs annak az öt milliós utalásnak, amiről Vidnyánszky beszélt. A színésznő hangsúlyozta, hogy kártérítést azóta sem kapott, egyedül a biztosítótól kapott olyan összegeket a balesettel összefüggésben még januárban, aminek összértéke 275 ezer forint volt.

Ezen felül a balesetet szenvedett színésznő kéthavi fizetést kapott utalással a Nemzeti Színháztól, ami összesen 988.922 forint. Ugyebár munkabaleset esetén 100 százalékos táppénz jár neki, azonban a színházzal kötött szerződése és az abban szereplő adózási formája miatt a táppénzének összege kéthetente 90.050 forint.

A botránnyal kapcsolatban a Nemzeti Színház is kiadott egy közleményt, amiben ők tették meg a következő lépést ebben a játszmában. A színház gyakorlatilag sakkot adott Szász Júliának, ugyanis az ő szemszögükből nézve tisztáztak bizonyos dolgokat; kérdés, hogy a színésznő erre miként fog reagálni.

A Nemzeti Színház szerint Szász Júlia valóban táppénzes állományban van a baleset óta, ennek okán folyamatos pénzügyi ellátásban részesül. Az intézmény állítása szerint a színésszel és ügyvédjével még március 14-én történt személyes egyeztetés, amelyen elismerték a művésznő által benyújtott kárigény jogosságát, majd a tárgyaláson általánosságban tett, az igénybejelentésre vonatkozó részletes észrevételeiket a megbeszélésük értelmében március 18-án megküldték a jogi képviselő részére. Kiemelték, hogy Vidnyánszky Attila döntésének megfelelően a Nemzeti Színház megtette a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot, azonban Szász Júlia részéről mind ez idáig hivatalos válasz nem érkezett.

A Színház szerint az alábbi utalások mentek ki eddig Szász Júlia részére (ezt a részt változtatás nélkül közöljük a színház közleményéből):

  • A Nemzeti Színház két alkalommal teljes havi fizetésnek megfelelő összeget teljesített, egy alkalommal ugyanilyen nagyságrendű kifizetést utalt a Kulturális és Innovációs Minisztérium – e három összeg közel kétmilliós Ft-os nagyságrendet tesz ki. 
  • A kiutalt üzemi baleseti táppénz összeg meghaladja a másfél millió Ft-ot.
  • A fenti összegeken kívül a színházi szakszervezet három alkalommal utalt Szász Júlia számára több százezres nagyságrendben.
  • A Nemzeti Színház által finanszírozott biztosítás terhére a biztosító az alábbi jogcímeken utalt (és fog majd utalni) a színházi baleset-biztosítás terhére, e jogcímeken kifizetett összegek szintén több százezres nagyságrendet jelentenek.

Szász Júliát tehát ezzel most megpróbálták sakkba állítani, de a művésznő ezt bizonyára nem fogja annyiban hagyni. Pályatársai folyamatosan biztosítják őt a támogatásukról, legutóbb Lengyel Tamás kitartást és erőt kívánt neki, ugyanakkor felajánlotta, hogy bármiben segít neki, csak szóljon. Molnár Áron is reagált a botrányra, ő kemény kritikát fogalmazott meg Vidnyánszky Attiláról:

„Megint kiderült, hogy Vidnyánszky Attila hazudott. Sőt, olyan emberekről hazudott, akik az ő társulatát erősítették, akiért ő tartozott felelősséggel. Konkrétan elárulta őket. Olyan emberekről hazudott és olyan emberekre hárítja a felelősséget, akik maradandó fizikai és mentális serülést szenvedtek a balesetben”