promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felháborító eset egy budapesti szórakozóhelyen, nem kapják meg a borravalót az ott dolgozók, egy forintot sem látnak belőle
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Így adjunk jattot, sokszor egyáltalán nem osztják vissza azt a pultosoknak, pincéreknek.

 

Itt a nyár, azt gondolnánk, hogy ilyenkor valóságos kánaán a vendéglátásban dolgozni, nem elég az, hogy szinte mindenkit felvesznek és jó fizetéseket adnak, még a borravaló is megszaporodik a sok vendég miatt.

Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnénk. Nem elég, hogy a sokszor napi 16 óra talpalás rendkívül megterhelő még a fiatalabb munkaerő számára is, a bankkártyás fizetések miatt manapság már a jatt is jóval ritkább.

Persze azért még mindig vannak olyanok, akik ilyenkor adnak egy kisebb címletű papírpénzt, és a normális helyeken a borravalót el is osztják az ott dolgozók között, ami egyfajta fizetéskiegészítésnek bizonyul. Csakhogy egy a Threads-en olvasható komment szerint nem mindenütt van így, és van olyan vendéglátóhely, ahol semmit nem látnak a jattból, azt mind egy szálig le kell ugyanis adni a vezetőségnek.

Mindez egy posztból derült ki, ahogy azt egy posztoló írta, a jatt az elégedettségét és az elismerését fejezi ki:

„Ha fogalmam nincs hova kinek a zsebébe megy akkor biztos nem adok. Ha valaki kifejezetten szimpi annak kézbe, de nem játszunk ilyen utalásosdit a cég számlájára”

– fogalmazott.

Erre érkezett a meglepő válasz:

„Hidd el még a kézbe kapott jattot sem teheti mindig el a pultos. Nálunk (budapesti szórakozóhely) pl le kell adni… semmit nem kapunk meg belőle. Én konkrétan vissza szoktam adni a vendégnek vagy mondom, hogy egy üdítőt/Red bullt elfogadok - mert azt legalább megihatom”

– írta egy vendéglátásban dolgozó lány.

Egy másik posztnál viszont épp a szervizdíjról volt szó, ami szintén felvet néhány kérdést:

„A kedvencem a napokban: 12% szervizdíj egy kirándulóhely büfében, ahol sorbaállok, megrendeltem a pultnál a kaját, majd leülök és amikor a sorszámomat kiabálják, odamegyek érte a pulthoz és kiviszem magamnak. Ráadásul a terminál felkínálta még a plusz borravaló lehetőségét is. Megértem a vendéglátásban dolgozókat, de azt nem, hogy mire van szervizdíj és borravaló, ha pultnál rendelek, magam megyek ki érte és semmi pluszt nem kértem és még kedvesek sem voltak?”

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás