promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
21 tény Magyarországról ami külföldön köztudott, de mi magyarok nem is tudunk róla: vannak benne egészen furcsák is

21 tény Magyarországról ami külföldön köztudott, de mi magyarok nem is tudunk róla: vannak benne egészen furcsák is

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Tényként kezelik ezeket az állításokat országunkról.

Magyarország egyre kedveltebb úticél a turisták számára, ami nem csoda: országunkban rengeteg látnivaló található. Legyen szó természeti, vagy építészeti látnivalókról, mindkettőben a világelsők között vagyunk. Egy oldal összegyűjtött 21 tényt Magyarországról, ami alapján nem csoda, ha sokan kis országunkat választják nyaralásuk helyszínéül. Lássuk a listát:

1. Magyarország ad otthont a világ legnagyobb termálvizes barlangrendszerének, országszerte több mint 1000 termálforrással.

2. A magyar parlament budapesti épülete a világ egyik legnagyobb parlamenti épülete, a neogótikus építészet lenyűgöző példája.

3. A hivatalos nyelv, a magyar, a finnugor nyelvcsalád része, így a kevés európai nyelv egyike, nem indoeurópai származású.

4. A nyugat-magyarországi Balaton Közép-Európa legnagyobb tava és népszerű nyári úti cél.

5. Magyarország figyelemre méltó borkultúrája 22 borvidékkel rendelkezik. A Tokaji Aszú talán a leghíresebb, amelyet XIV. Lajos francia király „Királyok bora, a borok királya” nyilvánított.

6. A Rubik-kocka népszerű 3D-s kombinációs kirakót Rubik Ernő magyar építész találta fel 1974-ben.

7. A Forma-1-es Magyar Nagydíjat 1986 óta rendezik meg évente a Budapest melletti Hungaroringen, ezzel Kelet-Európa egyik legrégebbi versenye.

8. Magyarországnak gazdag néphagyománya van, zenével, tánccal és mesterségekkel, amelyek generációkon át öröklődnek, különösen a vidéki térségekben.

9. A főváros, Budapest valójában két város: Buda és Pest, a Dunával megosztott és 1873-ban egyesült.

10. Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb zsinagógája a budapesti Dohány utcai zsinagógája.

11. Magyarország része volt az Osztrák-Magyar Birodalomnak, az első világháborút követő feloszlatása előtt.

12. A hagyományos magyar konyha csípős ételeiről és a paprika nehéz felhasználásáról ismert. A gulyás, egy pörkölt fajta talán a leghíresebb magyar étel.

13. A Hortobágyi Nemzeti Park, az ország legnagyobb nemzeti parkja, az UNESCO világörökség része és a hagyományos lelkipásztori életéről ismert Nagy-Magyar Alföld része.

14. Magyarország erőmű a vízisportokban, különösen a vízilabdában, ahol a válogatott az olimpiai történelem egyik legjobban teljesítő csapata.

15. Évente kerül megrendezésre Európa egyik legnagyobb zenei és kulturális fesztiválja a Sziget Fesztivál a budapesti Óbudai-szigeten.

16. Magyarország a termálfürdőiről ismert, a budapesti Széchenyi Termálfürdő Európa egyik legnagyobb fürdő komplexuma.

17. Figyelemre méltó az ország matematika kiválóságának hagyománya, 12 magyar származású tudós kap fizika, kémia, orvostudomány és közgazdaságtudományi Nobel-díjat.

18. Budapest 1-es metróvonala a világ második legrégebbi földalatti metrórendszere, amelyet 1896-ban nyitottak meg.

19. A lovas íjászat és a lovasság történelmi hagyománya mélyen belevésődött a magyar kultúrába, a magyarok (korai magyarok) ügyes lovas harcosok.

20. Magyarország Szent Koronája, más néven Szent István koronája több mint 1000 éves, magyar királyok koronázására használták.

21. Magyarország ad otthont Hévíznek, a világ második legnagyobb fürdőzésre nyitott termál tavának, amely egész évben melegvizes úszást kínál.

Téged melyik érdekesség lepett meg? Országunkról egyébként külföldön is rengeteg imázsvideó terjed, ebből egyet ide kattintva megnézhetsz: