promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már polgárháborúról beszélnek Franciaországban, szörnyű dologra figyelmeztetett az elnök
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rettenetes események következhetnek be, ha ezek megtörténnek az elnök szerint.

Minden túlzás nélkül Franciaországban okozta a legnagyobb felfordulást a 2024-es európai parlamenti választás, ugyanis akkora vereséget szenvedett kormányfő, Emmanuel Macron pártja a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörüléstől, hogy még az elnök is úgy döntött, ki kell írni egy előrehozott törvényhozási választásokat.

Macron ráadásul lehet, hogy öngólt lőtt ezzel a döntéssel, ugyanis a legújabb közvélemény-kutatások szerint nem csak a szélsőjobboldali koalíció, hanem a szélsőbaloldali elemeket is tartalmazó baloldali szövetség is tetemesen veri az ő szövetségét:

Marine Le Pen és a republikánusok szövetségét 36%-ra; a kommunistákat, a szocialistákat, a zöldeket és a Melenchon-hívőket magába tömörítő Új Népfrontot 27.5%-ra; míg a Macron körül felsorakozó szövetséget mindössze 20%-ra mérik.

Ez hatalmas problémát jelenthet az elnöknek, ugyanis ezt a tetemes hátrányt nagyon nehéz lesz behozni és óriási kisebbségbe kerülhetnek a francia törvényhozásban a két rivális koalícióval szemben. Macron szerint ugyanakkor ez a két nagy tömb rendkívül veszélyes, állítása szerint mindkettő identitáspolitikával próbálja elérni a céljait.

Macron a „Generation Do It Yourself” nevű podcast vendégeként beszélt arról, hogy a Nemzeti Tömörülés megoldási javaslatai a bűnözés és a migráció kérdésére nem oldják meg a problémát, hanem csak megosztottsághoz és megbélyegzéshez ad hozzá, ez pedig a francia elnök szerint óhatatlanul polgárháborút fog eredményezni:

„Szerintem azok a megoldások, amiket a szélsőjobb javasol, szóba sem jöhetnek, mert ezek vallás vagy egyéb származás alapján kategorizálják az embereket, ez pedig megosztottsághoz és végső soron polgárháborúhoz vezet".

Macron ugyanakkor ezzel megegyező kritikával illette a szélsőbaloldalt is, amely szerinte ugyanabban a politikában utazik, amely elszigeteltséghez vezet, ennek pedig szintén nem lehet véleménye szerint más eredménye, csak a polgárháború. A francia elnök úgy véli, ezek a pártok nem osztoznak ugyanazokban a francia értékekben, ezért konfliktushoz és mély divízióhoz vezetne a megválasztásuk.

Forrás: NBC News

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás