promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg világháborút akar a francia elnök? Ismét megerősítette, hogy katonákat küldene Ukrajnába
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az oroszok is válaszoltak, nem akar csillapodni a konfliktus.

Több mint két éve tart az orosz-ukrán háború, és egyelőre nem tűnik úgy, hogy a béke felé mozdulnának el a felek: bár a hírek alapján az ukránok az elmúlt időben több jelentős vereséget is szenvedtek, és az amerikaik eltávolították pozíciójából Victoria Nulandot (akinek emlékezetes momentuma volt, mikor egy amerikai diplomatával beszélgetve "F*ck the EU" felszólítással hárította el a rendezésre vonatkozó európai javaslatokat), most éppen a francia elnök, Emmanuel Macron borzolja a kedélyeket harmadik világháborút sürgető kijelentéseivel, amire már az orosz fél is reagált.

Emmanuel Macron még február végén beszélt egy biztonsági fórumon arról, hogy a nyugatnak el kell gondolkodnia azon, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába: szavaitól sok NATO-tagállam vezetője igyekezett minél gyorsabban elhatárolódni, és maga Jens Stoltenberg, a NATO főtitkár is úgy nyilatkozott, hogy nincs ilyen terve a katonai szövetségnek.

Azóta Macron már tett ezzel ellentétes nyilatkozatot, ám most úgy tűnik, mégis harmadik világháborút szeretne: egy keddi Prágában szervezett fórumon mondta ottani franciáknak, hogy itt az ideje, hogy Ukrajna szövetségesei fellépjenek.

Hozzátette, hogy „a mi Európánkban közeledik az a pillanat, amikor helyénvaló lesz, hogy ne legyünk gyávák”. Macron kijelentette, hogy kitart a megjegyzései mellett, és hogy „stratégiai ugrásra” van szükség, és "Franciaország és Csehország jól tudja, hogy a háború visszatért a földünkre". Megjegyezte, hogy egyes megállíthatatlanná vált hatalmak nap mint nap kiterjesztik a fenyegetést, hogy megtámadjanak minket, és meg kell majd felelnünk a történelemnek.

Az orosz külföldi hírszerzés vezetője, Szergej Nariskin sem hagyta szó nélkül a nyilatkozatot, és reagált Macron szavaira:

"Ez az egész az európai vezetők felelőtlenségét mutatja, ebben az esetben épp a francia elnökét […]. Egyre ritkábban látni ezektől az emberektől a józan ész jelét. De ezek a kijelentések extrém veszélyesek. Már most is az atomháború szélére sodornak minket."

-mondta Nariskin, hozzátéve azt is, hogy nehezményezik, hogy mindent kapcsolatfelvételi kísérlet ellenére a nyugati hatalmak egyáltalán nem tárgyalnak Moszkvával semmilyen kérdésben.

forrás: mandiner

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás