promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A védelmi miniszter átverve érzi magát a NATO miatt, áll a bál északi szomszédainknál, komoly bajban lehetnek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szinte minden katonai eszközüket át kellett adniuk Ukrajnának, és az ígérgetés ellenére cserébe semmit sem kaptak.

Hosszú interjút adott Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter a Standard nevű helyi lapnak, amiben igencsak érdekes megállapításokat tett. Északi szomszédunk 2004 óta a NATO tagja, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária és Románia társaságában (Magyarország 1999-ben csatlakozott a nyugati katonai szövetséghez) csatlakozott.

Az orosz-ukrán konfliktussal Európa relatív békében élő népei (a '90-es évek balkán háborúi azért némileg megzavarták a béke időszakát) számára hosszú idő után ismét megjelent a háborús fenyegetettség réme - bár a NATO közvetlenül még nem avatkozott be az orosz-ukrán háborúba, a nyugati katonai tömb óriási pénzösszegekkel és rendkívül sok katonai felszereléssel támogatja az ukrán felet, amiből minden NATO-tagállam kiveszi a részét.

A szlovák védelmi miniszter friss interjúja nem éppen hízelgő a szövetség fő erejének számító Amerikai Egyesült Államokra nézve: Robert Kaliňák közlése szerint miután a szövetség kivonta az országból a Patriots légvédelmi rendszereket, idén az olasz SAMP/T rakétaelhárító rendszer is megszűnhet, és amennyiben nem sikerül meggyőzni Olaszországot a program folytatásáról, a szlovák állam légvédelem nélkül maradhat.

Ha ez nem lenne elég, Szlovákia leszerelte az összes MiG-vadászgépét is, amit Ukrajnának adományoztak, de ezért a miniszter közlése szerint az EU-tól "egyetlen cent kárpótlást sem kaptak".

Szlovákia jelenleg Izraellel is tárgyal egy új légvédelmi rendszer felállításáról, ami a miniszter becslése szerint körülbelül 1 milliárd eurós összegbe kerül. Kaliňák az interjúban azt is elmondta, hogy a szlovák védelmi minisztérium eredetileg jelezte, hogy csak abban az esetben mond le az SZ-300-as rendszerről, ha biztosítanak számukra megfelelő alternatívát. 

Nem sokkal ezt követően az amerikai védelmi miniszter Szlovákiába látogatott, majd röviddel ezután érkezett a bejelentés, miszerint az SZ-300-as rendszert Ukrajna számára átadják.

Robert Kaliňák szerint így most Szlovákai a korábban a NATO-csúcson tett ígéret ellenére légvédelem és vadászgépek nélkül maradt, valamit rendszerszinten biztosított szövetséges nélkül, és a beígért 700 millió eurót sem kapták meg a gépekért, így követelni fogják, hogy Szlovákia légvédelmét a NATO biztosítsa.

forrás: Štandard

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás