promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megállíthatatlan szuperfegyvert fejlesztenek az oroszok ellen: a NATO szerint ez lehet a megoldás a végleges békére
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz-ukrán háború kitörése a nyugati katonai szövetséget is fejlesztései felpörgetésére sarkallta.

 

A NATO katonai erejét nem csak a katonák létszámára alapozza. Míg az orosz vagy a kínai hadsereg legnagyobb fegyverténye az óriási számban rendelkezésre álló élőerő, addig a nyugati tömb elsősorban a technikai fölényre épít. A legutóbbi időben 3 új tank fejlesztését is jelentették NATO tisztségviselők, ezen projektek közül a legújabb egy francia-német közös fejlesztés keretében megvalósuló új szupertank, amely az EMBT nevet kapta.

Az EMBT angol mozaikszó az Enhanced Main Battle Tank rövidítése, magyarul "Továbbfejlesztett Fő Harci Tank"-ként lehetne fordítani. Az új feljelsztések közül az EMBT-nek van a legnagyobb űrméretű és teljesítményű lövege.

A mérnökök olyan rendszert fejlesztenek, amivel a lövegben lévő nyomás a jövőben is emelhető lesz, elméletben a szakemberek 2040-ig tekintenek előre, az akkor hadrendbe álló legújabb generációs harckocsik ellen is hatékony fegyvernek szánják az új tankot. Reményeik szerint az EMBT-nek könnyű szerrel kell majd kilőniük az oroszok T-90-es harckocsijait, és a nyomás nevelésével a nehézpáncélzatú Armaták sem kell hogy gondot okozzanak neki, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek főhet a feje miatta.

Az EMBT fejlesztése során természetesen a modern szempontok elsődleges fontosságúak, próbálják az integrálni a haditechnikát és az infomatikát. A tank felhőrendzseren keresztül képes lesz szuperszámítógépekkel kommunikálni, és a mesterséges intelligenciát is segítséghez hívják majd az iránysításhoz.

Szintén elsődleges szempont, hogy az új tank hibrid hajtású lesz, ezáltal kisebb lesz az üzemanyag igénye, és csendes mód használatakor csökken a tank hőképe, így az ellenséges radarok nehezebben tudják bepozicionálni.

A projekt mint már említettük közös francia-német fejlesztés, aminek az előnyei mellett hátrányai vannak. A két ország mérnökeinek eltérő elképzelései vannak a problémák megoldásáról, és még az sem elképzelhetetlen, hogy egy ponton kettéválik a fejlesztés, és két verzió lesz elérhető a harckocsival. A NATO vezetői bíznak benne, hogy az új fejlesztések a jövőben elegendő elrettentő erővel fognak szolgálni a háborús konfliktusok elkerüléséhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás