promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rasszista tej? Hihetetlen kutatás indult az adófizetők pénzéből, szürreális az, amire keresik a választ

Rasszista tej? Hihetetlen kutatás indult az adófizetők pénzéből, szürreális az, amire keresik a választ

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Úgy tűnik, egészen elképesztő kutatásra fogják fordítani az adófizetők pénzét, többek között ugyanis a tej és a birodalmiság közötti kapcsolat feltárása és a témák között szerepel.

Napjainkban meglehetősen könnyen dobálóznak az emberek a rasszista jelzővel, a múlt bűnei miatt sokan túlkompenzálnak. Ez az Egyesült Államokban, illetve azokban az országokban, amelyek gyarmattartóak voltak, különösen tetten érhető, ezeken a helyszíneken számos alkalommal előfordul az, hogy egy kicsit túlmagyarázóan rasszizmust látnak sok mindenben.

Ugyan kétségtelenül követendő a „jobb félni, mint megijedni” mondás szellemisége a rasszizmus ügyében, vagyis inkább legyen elővigyázatos az ember, mint utólag derüljön ki, hogy rasszista, de az kétségtelen, hogy brit tudósok most némileg túllőnek a célon: azt fogják megvizsgálni brit adófizetők pénzéből, hogy van-e közvetlen kapcsolat a tejfogyasztás és a birodalmiság, a birodalmi gondolat között.

Az Oxford Múzeum kutatói ugyanis azt az ötletet találták ki, hogy megvizsgálják a tejnek a politikai természetét és annak „gyarmati hagyományát”. Az egyik szakértő, aki részt vesz a tanulmány lefolytatásában, már korábban előállt azzal a gondolattal, hogy a tejfogyasztás valójában „észak-európai megszállottság”, amelyet erővel a világ többi részére kényszerítettünk.

Dr. Johanna Zetterstrom-Sharp elmondása szerint arról a feltételezésről, hogy a tej valójában kulcsfontosságú része az emberi étkezésnek, bizony kiderülhet a jövőben, hogy ez egy fehér felsőbbrendű feltételezés. Mindezt alátámasztja – Dr. Sharp gondolatmenete szerint – az a tény, hogy Európán és Észak-Amerikán kívül rendkívül magas a laktózérzékenyek száma a felnőtt lakosság körében.

Ez a tanulmány egyébként állami támogatást nyert a Művészetek és Társadalomtudományok Kutatótanács nevű intézménytől, amely a brit Vállalkozási, Energetikai és Iparstratégiai Minisztérium alá tartozik. Ez a kormányszerv évente körülbelül 110 millió fontot oszt ki egyetem és független kutatószervezetek között, hogy ösztönözzék a munkájukat. Azt nem tudni, hogy a tejtanulmány mennyit kap, de az biztos, hogy mindenre kiterjedő tanulmány lesz, amiben helyszíni kutatómunka, levéltári munka és podcast-interjúk is beletartoznak majd.

Dr. Zetterstrom-Sharp egyébként nem először foglalkozik a tej rasszista voltával, 2022-ben már egy olyan beszélgetésen is részt vett, amelynek a neve nemes egyszerűséggel „a Tej és a Fehérség” volt. Az alapvető gondolat mellett a kutató kitart, szerinte a fehér elnyomók rákényszerítették a tejtermékeket az elnyomott kisebbségekre, hogy tejet és sajtokat fogyasszanak, ám ezt most részletes kutatással is alá akarja támasztani.

Forrás: Daily Mail