promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálosan mérgező halfajra bukkantak a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén - óva intenek mindenkit
Borítókép:  Profimedia-Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mérgezők és a biológiai sokféleségnek sem tesznek jót. Semmiképpen sem ajánlott az elfogyasztása.

A horvátországi Isztriai-félszigeten, a Medulin-öbölben található Ceja sziget közelében a gömbhalfélék családjába tartozó ezüst csikóhal (Lagocephalus sceleratus) több példánya is felbukkant. Az egyiket 19 méteres mélységben fogta ki egy szlovén horgász. A csikóhalat ezután a rovinji Tengerkutatási Központba vitték.

Semmiképpen sem ajánlott az elfogyasztása

Az Aquarium Pula közösségi oldala szerint, az ezüst csikóhal szervezete egy rendkívül erős, tetrodotoxin nevű mérget termel, amely fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat és akár halált is okozhat. A tetrodotoxin leginkább az ivarmirigyekben és a májban koncentrálódik, de jelen van a bőrben is. 

Mint ismert, a tetrodotoxin az egyik legerősebb idegméreg. Több százszor erősebb, mint a cián. Már egy-két milligrammnyi adag is halálos lehet. Blokkolja az idegrendszert, s információnk szerint nincs ellenszere. A mérgezés első tünetei a mérgezett személynél már 20 perccel azt követően kezdenek megjelenni, hogy a toxinnal kapcsolatba került. De előfordulhat, hogy csak három óra múlva jelentkeznek. 

Mint posztjukban írják, az ezüst csikóhal egy invazív faj, amely az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi területeiről származik, és a Vörös-tengerből, a Szuezi-csatornán keresztül jutnak el a példányai a Földközi-tengerbe. Ahol megjelennek, ott ragadozó természetük és természetes ellenségeik hiánya miatt negatívan befolyásolják a biológiai sokféleséget, ráadásul tönkreteszik a halászok eszközeit, hogy zsákmányhoz jussanak.

A turistákat és a helyieket arra kérik, hogy legyenek különösen óvatosak, amikor ilyen hal kerül a hálójukba, hiszen ez akár az életükbe is kerülhet. A parton fürdőzőknek pedig nincs okok az aggodalomra, hiszen a hal meglehetősen félénknek számít, így rájuk szinte semmilyen veszélyt nem jelent, de nem árt óvatosnak lenni nekik sem. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás