promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mága Zoltán világhírű hangszerkészítője furcsa szavakkal jellemezte a hegedűművészt, de mégis mire gondolhatott?

Mága Zoltán világhírű hangszerkészítője furcsa szavakkal jellemezte a hegedűművészt, de mégis mire gondolhatott?

Borítókép:  paganinimusic.hu
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Rácz Pál csodás hangszerei a világ minden tájára eljutottak, a legtehetségesebb művészek játszanak rajtuk.

Rácz Pál túlzás nélkül a világ egyik legkeresettebb hegedűkészítője, aki évtizedek óta vizsgálja, javítja, gyűjti a hangszereket, tiszteletben tartva a múltbéli hagyományokat, egyben követve a mai kor követelményeit.

Nem csupán készíti, de használja is a hangszereket, zenészként számos országban járt, hosszú ideig külföldön zenélt, többek között a 100 tagú Cigányzenekarnak is tiszteletbeli tagja, emellett a Magyar Hangszerész Szövetségbe, és az Olasz Hegedűkészítő Szövetségbe is beválaszották.

Hegedűin neves szólisták játszanak, és vallja, hogy a hangszer megalkotásában a művészeknek is fontos szerep jut. Rácz Pál több alkalommal is készített jótékonysági célokból is hangszereket, többek között a Máltai szeretetszolgálat és Mága Zoltán együttműködésével is segítettek a rászorulókon.

Mága Zoltánnal régóta baráti kapcsolatot ápolnak, Rácz Pál készíti ugyanis a hangszereit, korábban a Ripostnak pedig azt is elmondta, hogy milyen hozzáállással tekint a közös munkára:

„Mága Zoltán a plafonon játszik”

– fogalmazott korábban a Liszt Ferenc-díjas magyar művész kapcsán a Ripostnak.

„Nála nincs más, csak maximum. Ilyen maximumon készítem ezért az ő hegedűjét”

– árulta el.

A szakmai alázat abban is ösztönzi, hogy a feltörekvő zenészeknek és hangszerkészítőknek is segítsen, mint hozzátette, az Olasz Hegedűkészítő Szövetség szakmai zsűrijeként nagy felelősség a fiatalokat elindítani a pályájukon. Több száz hangszert vizsgáltak át, bevallása szerint ilyenkor a zsűri többi tagja egymással is megosztja tudását.

Mint mondta, a hegedű a barokk kor szülötte, a felépítése, formája pedig annak ellenére sem változott, hogy ötszáz éve létezik. Persze újítani ettől még lehet, mind esztétikában, mind a hangerőt nézve, hiszen napjainkban, főképp az elektronika miatt már egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe.