promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezen a helyen került elő a világ legöregebb hangszere, sosem találnád ki hol!
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elsőre meg sem lehet mondani róla, hogy ez egy hangszer. 

Egy Vietnamban talált szokatlan szarvasagancs lehet az egyik legrégebbi vonós hangszer, amelyet Délkelet-Ázsiában valaha is feltártak. A Mekong folyó mentén a lelőhelyen felfedezett, 2000 éves hangszer egyhúros hárfára hasonlít leginkább, és a Vietnámban ma is használatos összetett hangszerek dédszülője lehetett - írja az IFL Science. 

A lelet egy 35 centiméter hosszú szarvasagancs-darabból áll, amelynek egyik végén egy lyuk van egy pöcöknek, amelyet valószínűleg a húr hangolására használtak, mint a gitár tetején lévő csavarokat használjuk ma. Bár a húr már régen lekopott, a tárgyon egy híd is található, amelyet talán a húr megtámasztására használtak.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a vietnami Long An Múzeum régészei, nemrégiben egy új tanulmányban ismertették a lenyűgöző tárgyakat, és arra a következtetésre jutottak, hogy szinte biztosan egy húros hangszerről van szó, amelyen pengetve játszottak.

"Nincs más magyarázat a használatára, ami értelmes lenne"

- mondta Fredeliza Campos, az ANU vezető kutatója és PhD-hallgatója.

 Az agancs valószínűleg egy szambar szarvasból vagy egy indiai disznószarvasból származik, két olyan fajból, amelyek Délkelet-Ázsia szárazföldi részén őshonosak. A csapat 2000 évesre datálta a tárgyat, amely a Mekong folyó mentén fekvő vietnami pre-Óc Eo kultúrából származik,.

"Ez a húros hangszer, vagy akkordofon az egyik legkorábbi példája az ilyen típusú hangszereknek Délkelet-Ázsiában. Betölti a régió legkorábbi ismert hangszerei - a litofonok vagy kőütőlemezek - és a modernebb hangszerek közötti űrt"

- tette hozzá Campos.

Kép forrása: IFL Science

Bizonyítékok utalnak arra, hogy számos ősi kultúrának gazdag és szép zenei kultúrája volt, de ez gyakran kimaradt a régészeti feljegyzésekből.

Az ókori Görögország például az ókori történelem egyik legtöbbet tanulmányozott része, és tudjuk, hogy a zene fontos szerepet játszott a kultúrájukban, amit a számos olyan műalkotás is bizonyít, amelyeken hangszereket pengettek. Azt azonban, hogy milyen hangzású volt a zene, "őrjítő rejtélyként" írják le.

Hogy jobban megértsék az ősi Vietnam zenei kultúráját, a kutatók átnézték a területen talált több mint 600 csontlelet katalógusát. Elemzésük szerint ez a megformált agancs illik a képbe, és a korabeli vietnami hangszerek, például a K'ný megjelenését mutatja.

"A K'ný egy egyhúros vonós hangszer, amelyet húros hangszereknél egyedülálló módon a játékos szája irányít, amely egyben rezonátorként is működik. A hangok és hangszínek széles skáláját képes megszólaltatni, sokkal többet például, mint a zongorán gyakran hallható kromatikus skála"

- egészítette ki a rendkívüli felfedezéssel kapcsolatos megállapítását Campos.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás