promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült Zelenszkij meddig marad Ukrajna vezetője: belső körökből érkezett az információ

Kiderült Zelenszkij meddig marad Ukrajna vezetője: belső körökből érkezett az információ

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Putyin dörzsölheti a kezeit, de rajta is múlik, hogy valóban ez történik-e majd. 

Több forrás is beszámolt róla, hogy Zelenszkij ukrán elnök hivatali ideje május 20-án lejárt. Azonban a 2024-es ukrajnai elnökválasztást elhalasztották a hadiállapotra és az általános mozgósításra hivatkozva.

Zelenszkij kijelentette, hogy a választások most „nem időszerűek”. Ruszlan Stefancsuk, az ukrán parlament elnöke, úgy véli, hogy Volodimir Zelenszkij a hadiállapot végéig marad Ukrajna élén, mivel az ukrán alkotmány 108. cikkének 1. része kimondja, hogy az elnök az újonnan megválasztott elnök hivatalba lépéséig gyakorolja hatalmát.

Stefancsuk szerint ez az intézkedés biztosítja a folytonosságot és a stabilitást az ország vezetésében a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban, amikor az ország keleti részén továbbra is intenzív harcok folynak az orosz katonai erőkkel.

Emellett fontosnak tartja, hogy a hadiállapot és az általános mozgósítás időszakában egy erős és tapasztalt vezető irányítsa az országot, aki képes hatékonyan kezelni a nemzetközi diplomáciai kapcsolatokat és a belső válságokat.

Vlagyimir Putyin is véleményt nyilvánított az ügyben, kifejtve, hogy Ukrajnában jelenleg a parlament és a Rada elnöke tekinthető legitimnek. Az orosz elnök hozzátette, hogy amennyiben Ukrajna legitim elnököt akar, akkor szüntesse meg a hadiállapotot és írjon ki választásokat. Az ukrán alkotmány 108. cikkének 1. része azonban kimondja, hogy Ukrajna elnöke az újonnan megválasztott elnök hivatalba lépéséig gyakorolja hatalmát.

Ennek alapján Stefancsuk szerint Zelenszkij hatalmon maradása teljesen jogos.

Az orosz-ukrán konfliktus 2014-ben kezdődött, amikor Oroszország annektálta a Krím félszigetet, ami nemzetközi szinten komoly feszültségeket váltott ki. Ezt követően Kelet-Ukrajnában kitört a háború az ukrán kormányerők és az orosz támogatású szeparatisták között.

Az évek során a konfliktus számos áldozatot követelt, és milliókat kényszerített otthonuk elhagyására. A feszültségek 2022-ben újra fokozódtak, amikor Oroszország széleskörű katonai inváziót indított Ukrajna ellen, ami globális elítélést és újabb szankciókat vont maga után. A konfliktus azóta is tart, és jelentős humanitárius válságot okozott a régióban.