promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Különleges állat a Szegedi Vadasparkban: már több mint 30 éves a gondozók kedvence

Különleges állat a Szegedi Vadasparkban: már több mint 30 éves a gondozók kedvence

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Látása és hallása sem az igazi már, azonban a látogatók kedvence.

Csodálatos és szívmelengető videó érkezett a Szegedi Vadasparkból, ahol az intézmény legrégebbi lakóját mutatták be: egy tapírt. Mit kell tudni ezekről a különleges állatokról?

A tapírok az emlősök osztályába, azon belül is a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe tartoznak. Négy ma élő fajuk létezik, melyek Közép- és Dél-Amerikában, valamint Délkelet-Ázsiában honosak. A tapírok közeli rokonai a lovak és orrszarvúk.

Fajok és Elterjedés

Közép-amerikai tapír (Tapirus bairdii): Közép-Amerikában található, Mexikótól egészen Kolumbiáig.
Dél-amerikai tapír vagy alföldi tapír (Tapirus terrestris): Leginkább az Amazonas esőerdeiben és más dél-amerikai trópusi erdőkben él.
Hegyi tapír (Tapirus pinchaque): A legkisebb és egyben legkevésbé ismert faj, amely az Andok hegyvidékein él Kolumbiában, Ecuadorban és Észak-Peruban.
Ázsiai tapír vagy maláj tapír (Tapirus indicus): Az egyetlen ázsiai faj, Malajzia, Thaiföld és Indonézia trópusi erdőiben található.

Fizikai Jellemzők

 A tapírok nagytestű, nehézkes állatok, testhosszuk 1,8-2,5 méter, súlyuk 150-300 kilogramm között mozog. A legnagyobb az ázsiai tapír, amely akár 540 kilogrammot is nyomhat. Rövid, izmos lábaik vannak, melyeken négy ujj található az elülső, és három a hátsó lábakon. Fejük jellegzetes, orruk és felső ajkuk egy mozgékony ormányszerű szervvé nőtt össze, amelyet táplálkozáshoz és iváshoz használnak. A közép- és dél-amerikai tapírok általában barnás vagy szürkés színűek, míg az ázsiai tapír fekete-fehér mintázatú, amely álcázásra szolgál a sűrű erdőkben.

Viselkedés és Életmód

Főként növényevők, étrendjük levelekből, gyümölcsökből, ágakból és vízi növényekből áll. Nagyon fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel segítenek a magok terjesztésében. Általában egy borjat hoznak világra 13 hónapos vemhességi idő után. Az újszülöttek csíkos és foltos mintázatúak, ami segít a rejtőzködésben. Főként éjszakai és magányos állatok, bár időnként kisebb csoportokban is megfigyelhetők. Kiváló úszók és gyakran keresnek vízforrásokat, ahol lehűthetik magukat és menedéket találhatnak a ragadozók elől.

A vadonban körülbelül 25-30 évig élnek, míg fogságban akár 35 évig is elélhetnek. A legnagyobb fenyegetést az élőhelyük pusztulása és a vadászat jelenti. Sok helyen vadásznak rájuk húsuk és bőrük miatt. Az élőhelyük csökkenése miatt a tapírok száma folyamatosan csökken, ezért több fajuk is veszélyeztetettnek számít.

Érdekességek

A tapírok evolúciós története több mint 50 millió évre nyúlik vissza, így a mai tapírok szinte változatlan formában léteznek évmilliók óta. A tapírok orra rendkívül érzékeny, ami segít nekik megtalálni a táplálékot és érzékelni a veszélyeket. Kiváló úszók, ami nemcsak a menekülésben segít nekik, hanem táplálékszerzés közben is, hiszen vízi növényeket is fogyasztanak. A tapírok több ősi kultúrában is fontos szerepet játszottak, gyakran szimbolikus jelentőséggel bírnak és megjelennek a művészetekben és mítoszokban.

A videót a több mint 30 éves tapírról ide kattintva nézheted meg, melyből többet is megtudhatsz az állatka szokásairól:

Ahogy sokan kértétek: most megismerhetitek Jenny-t, Vadasparkunk egyik legidősebb lakóját!

Posted by Szegedi Vadaspark on Saturday, June 1, 2024

Forrás: wikipédia