promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rohamosan terjed egy himlőfajta a gyerekek körében, jellegzetes tünetei ellenére sem könnyű felismerni
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A neve ellenére meglehetősen ártalmatlan a gyermekekre nézve, ám a várandós kismamák joggal tartanak a betegségtől.

A himlőt hallva általában a jellegzetes, viszkető pöttyök juthatnak eszünkbe, amit gyerekkorunkban szinte mindannyian tapasztaltunk, ám aki felnőttként kapta el, annál már jóval kellemetlenebb tünetek is kialakulhatnak. A jól ismert bárárnyhimlő mellett azonban van egy másik is, ami egy élőlényről kapta a nevét, ám ez szerencsére sokkal ártalmatlanabb.

A lepkehimlő elszigetelt esetekben sokszor észre sem vehető tüneteket okoz, kisebb bágyadtság, nátha, esetleg hőemelkedés jellemző, valamint az arcon, illetve testszerte megjelenő enyhe pirosasság.

Tavaszi időben gyakrabban üti fel a fejét és cseppfertőzéssel terjed, jellemzően gyerekbetegség. Átlagosan 4-14 nap után jelentkeznek a szimptómák, a háziorvosok viszont általában már csak akkor gyanakszanak rá, amikor egy oviból, iskolából több gyermek is ugyanezekkel a tünetekkel érkezik a rendelőbe. Gyulladáscsökkentő alkalmazásával napokon belül, minden probléma nélkül gyógyul, ám természetesen egy ideig kerülni kell a közösséget a betegeknek.

Sokszor csak laborvizsgálatok során mutatható ki, ha valaki már átesett rajta, okozója pedig az a parvo B19 vírus, amely – főképp legyengült immunrendszerű - felnőtteknél akár különböző gyulladásos tüneteket is okozhat, ami már jóval hosszabb ideig is elhúzódhat.

Vérszegénység esetén akár súlyosabb tüneteket is előfordulhatnak, kismamáknál pedig vetélést idézhet elő a vírus, és magzatkárosító hatása is lehet, ám fontos hozzátenni, hogy az esetek jelentős többségében felnőttkorban is veszélytelen a kórokozó.

A legjobb védekezés természetesen ebben az esetben is az, ha kerüljük a kontaktust a beteggel, emellett persze a kellő higiéniai szabályok betartása is javallott. Jó hír azonban, hogy aki találkozott egy beteggel, nagy eséllyel nem kapja el tőle, ám mivel tünetmentes szakaszában is fertőzhet, ezért a teljes megelőzés nem garantált.

Forrás: Házipatika

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás