promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olvadni kezdett a félmillió éve befagyott talaj, halálos vírusok szabadulhatnak ki belőle
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Közeleg a világvége? Tudósok pánikolnak a legújabb kutatások miatt.

A tudósok figyelmeztetést adtak ki a Föld permafrosztjából felszabaduló titokzatos és katasztrofális "X faktorról". A permafroszt, amely a legalább két éve megfagyott talajt jelenti, amely otthona több százezer, inaktív mikrobiális fajnak, amelyek azonosítása továbbra is rejtély. Az elmúlt 50 évben az Északi-sarkvidék négy alkalommal gyorsabban melegedett fel, mint a világ többi része, ami következtében a permafroszt hőmérséklete évtizedenként kb. -17 Celsius fokkal emelkedett.

Ez a fagyott talaj tele van ismeretlen, zord körülményeket is túlélő rejtélyes mikrobákkal, amelyek most a magas hőmérséklet miatt szabadulhatnak fel, ezzel akár végzetes csapást mérve az emberiségre.

Szibéria egyes területei több mint, 650 000 éve fagytak be és az olvadásnak köszönhetően ősi anyagokat jelenthetnek a légkörbe. Birgitta Evengard, a svédországi Umea Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora azt aggasztóan az mondta a Newsweeknek: "Nagyon sok mindent nem tudunk még, mert nagyon kevés ember vizsgálta a permafrosztot."

Egy kollégája hozzátette, hogy a permafroszt mélyén biztosan vannak olyan mikrobák - leginkább vírusok, de baktériumok is előfordulhatnak -, amelyek az ősember léte előtt már itt voltak a Földön.

A tudósok attól tartanak, hogy kihaltnak hitt betegségek, mint a himlő és az antrax, valamint olyan betegségek, amelyek már léteznek az Északi-sarkvidéken, mint például a tularémia, egy súlyos bakteriális fertőzés vagy a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás, újra felbukkanhatnak veszélyeztetve ezzel az emberiséget.

2014-ben egy tudóscsoport életre keltett egy gigantikus vírust, amely a permafrosztban volt befagyasztva. Jean-Michel Claverie, a kutatás vezetője a Newsweeknek azt mondta: "Ha ez a vírusa ennyi ideig képes volt túlélni a permafrosztban, abból arra következtethetünk, hogy az ott szunnyadó vírusok állakra és emberekre egyaránt veszélyes vírusok fertőzőek maradhatnak.

Forrás: dailystar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás