promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azonnal le kell állni az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító szedésével? – nem várt mellékhatása lehet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Baljós dolgok derültek ki az aszpirinról egy új kutatás alapján.

Az aszpirin, vagy más néven acetilszalicilsav, egy régi és népszerű gyógyszer, amelyet fájdalomcsillapító, lázcsökkentő és gyulladáscsökkentő hatása miatt használnak. Az aszpirin azonban nem csak ezekre a célokra alkalmas, hanem a vérlemezkék összetapadásának gátlásával megelőzi a vérrögök képződését, és ezzel csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Az aszpirin szedése azonban nem mentes a mellékhatásoktól, és egy friss kutatás szerint idősebb embereknél növelheti a vérszegénység kockázatát. A vérszegénység olyan állapot, amikor a vérben kevés a vörösvértest vagy a hemoglobin, ami oxigénszállító fehérje. A vérszegénység tünetei lehetnek fáradtság, gyengeség, légszomj, sápadtság, szédülés és szívritmuszavar.

A melbourne-i Monash Egyetem kutatói az ASPREE (ASPirin in Reducing Events in the Elderly) vizsgálat keretében több 70 éves, vagy annál idősebb személyt vizsgáltak, akiket véletlenszerűen soroltak ki napi 100 mg acetilszalicilsav vagy placebó szedésére. A hemoglobint évente, a ferritint (a vas raktározásáért felelős fehérje) a kiinduláskor és 3 évvel a randomizálás után mérték.

Az adatok azt mutatták, hogy a vérszegénység kialakulásának kockázata 23,5 százalék volt azok körében, akik alacsony dózisú acetilszalicilsavat kaptak. Ezeket az eredményeket a hemoglobin átlagszint kismértékű és a ferritinkoncentráció nagyobb mértékű csökkenése kísérte az acetilszalicilsavat kapók körében. A kutatók szerint ez arra utal, hogy az acetilszalicilsavat szedő idősebb betegeknél meg kell fontolni a hemoglobinszint rendszeres ellenőrzését.

Az aszpirin tehát nem ártalmatlan gyógyszer, és idősebb korban fokozott óvatosságot igényel. Ha Ön is rendszeresen szedi ezt a gyógyszert, beszéljen orvosával annak előnyeiről és hátrányairól, és kövesse az orvosi utasításokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás