promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ősi civilizáció teremtő erőt tulajdonított a nagy örvényeknek, amit kozmikus erők mozgattak
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ugyanúgy pusztítani is képesek voltak ezek az erők a sumer mitológia szerint.

Az Eridu Genesis egy sumer teremtésmítosz, amely a világ és az emberiség eredetének egyik legkorábbi feljegyzett története, és fontos betekintést nyújt a korai sumer világképbe, vallási elképzelésekbe. Nevét az ősi Eridu városáról kapta, amely a mezopotámiai civilizáció egyik legkorábbi központja volt, emellett a kultúra és vallás bölcsőjeként ismerték.

Beszámol többek között az ősi városok megalapításáról, melyeket hitük szerint az isteneik hozták létre, hogy megteremtsék a civilizáció alapjait. Fontos szerepet kap benne a nagy özönvíz is, amit az istenek okoznak, hogy megszabadítsák az embereket bűneiktől – ez ismerős lehet a bibliai történetekből is, a bárka szintén közös motívumnak számít.

A víznek azonban nem csak pusztító, hanem teremtő erejét is kiemelik, a világ létrejöttét ugyanis a nagy örvénynek tulajdonítják, ami az óceán mélyén rejtőzködő misztikus erő, mely meghaladja az emberi képzeletet.

A nagy örvényt azonban nem csak a teremtéssel, hanem az univerzum kozmikus erőivel is összefüggésbe hozták. Hitük alapján ezek az istenek és a természet közötti szoros kapcsot jelképezik, az Eridu Genesis egyik fontos üzenete pedig, hogy az emberiségnek tiszteletben kell tartani a kozmikus erőket, valamint a természetet is.

Az ősi sumer teremtéstörténetet ékírásos kőtáblákon őrizték meg az utókor számára, azonban egy része, amely éppen az emberi teremtés folyamatát írja le – hiányzik. A hozzávetőlegesen 3600 éves történet vége szintén ismeretlen. A töredékből azonban kiolvasták, hogy az istenek haragját az emberek hangoskodása váltotta ki.

A leírás talán legérdekesebb jellemzője, hogy a történelem különböző időszakai során több mítoszban is megjelent a vízözön és a bárka, valamint az emberiség megtisztítása a bűnöktől.

Forrás: Ősi könyvtár

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás